"Latio": Vairums attīstītāju nevēlas iesaistīties lēto īres mājokļu būvniecības programmā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Lielākā daļa mājokļu attīstītāju Ekonomikas ministrijas (EM) un AS "Attīstības finanšu institūcija "Altum"" ("Altum") zemas īres maksas mājokļu būvniecības programmā nevēlas iesaistīties, diskusijā par īres namu attīstību Latvijā norādīja nekustamo īpašumu aģentūras "Latio" darījumu vadītāja Elīna Dūce.

EM Mājokļu politikas departamenta direktors Mārtiņš Auders stāstīja, ka patlaban programmā apstiprināts ir viens projekts, bet sākuma stadijā - 12 projekti. Tostarp vienu projektu iesniedzis publiskais mājokļu attīstītājs, bet pārējos privātie.

Dūce gan atzīmēja, ka lielākā daļa attīstītāju pieņem lēmumu neiesaistīties programmā, jo tiem nav izdevīgi programmas noteiktie termiņi.

EM pārstāvji norādīja, ka, lai gan programmas nosacījumi patlaban var neizskatīties pievilcīgi, pēc pirmā veiksmīgā pilotprojekta interese varētu kāpt.

Savukārt Liepājas pašvaldības izpilddirektora vietnieks īpašumu jautājumos Mārtiņš Tīdens stāstīja, ka Liepājas pašvaldība noslēgusi divus pilnvarojuma līgumus mājokļu būvei. Patlaban pašvaldībā gatavojas zemes gabalu izsolei.

Tīdens norādīja, ka attīstītāji, piedaloties programmā, saskata vairākus riskus. Tostarp attīstītājiem pievienotās vērtības nodoklis nav pieskaitāms pie attiecināmajām izmaksām, kā arī īres namu būvei jāpērk konkrētais zemes gabals.

Viņš skaidroja, ka, pērkot no pašvaldības, pašvaldība pārdod ar nosacījumiem un pieprasa drošības naudu, lai garantētu, ka uz zemes gabala notiks apbūve, bet attīstītājam tādējādi samazinās naudas plūsma. Savukārt, pērkot privātajā sektorā, attīstītājiem ir jāsaprot, kad pirkt zemes gabalu - nopirkt pirms došanās pie "Altum", nezinot rezultātu, vai iet pie "Altum" un teikt, ka zemes gabalu pirks pēc tam.

Tāpat viņš uzsvēra, ka attīstītajiem aktuāls ir jautājums par pašvaldības atbalstu.

Tīdena ieskatā, ja runa iet par apjomīgu projektu, kas Liepājas gadījumā ir 120 dzīvokļi un izmaksās vismaz 10 miljonus eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), tad pašvaldībai vajadzētu palīdzēt līdz konkrētajam zemes gabalam. Pievilkt komunikācijas, sagatavot infrastruktūru, apgaismojumu un ielas.

Jau ziņots, ka programmas mērķis ir dzīvojamo īres māju būvniecības nolūkā veicināt būvniecības standartiem un energoefektivitātes prasībām atbilstošu zemas īres maksas mājokļu pieejamību mājsaimniecībām, kas nevar atļauties mājokli uz tirgus nosacījumiem.

Programmas ietvaros atbalstu nekustamā īpašuma attīstītājiem īres mājokļu būvniecībai sniedz "Altum" ilgtermiņa aizdevuma līdz 30 gadiem un kapitāla atlaides līdz 30% no projekta kopējām attiecināmajām izmaksām veidā. Atbalsta programma neierobežo nekustamo īpašumu attīstītāju loku un atbalsts pieejams gan komercsabiedrībām, gan kooperatīvajām sabiedrībām, publiskas personas kontrolētām kapitālsabiedrībām vai publiski privātām kapitālsabiedrībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu