"Eirobarometrs": Deviņi no desmit respondentiem garīgo veselību uzskata par tikpat svarīgu kā fizisko

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Deviņi no desmit respondentiem jeb 89% uzskata, ka garīgās veselības veicināšana ir tikpat svarīga kā fiziskās veselības veicināšana, liecina jaunākie "Eirobarometra" dati par garīgo veselību.

Mazāk nekā puse respondentu piekrīt apgalvojumam, ka cilvēki ar garīgās veselības problēmām saņem tikpat labu aprūpi kā cilvēki ar fiziskās veselības problēmām. Turklāt gandrīz puse jeb 46% respondentu pēdējo divpadsmit mēnešu laikā ir saskārušies ar kādu emocionālu vai psihosociālu problēmu, piemēram, izjutuši trauksmi vai depresiju.

No aptaujas izriet, ka vairāk nekā puse jeb 54% no šiem respondentiem ar garīgās veselības problēmām nav saņēmuši profesionālu palīdzību. Šie rezultāti liecina, ka darbs garīgās veselības jomā Eiropas Savienības (ES) līmenī ir jāturpina.

"Eirobarometra" aptauja liecina, ka nesenie notikumi, piemēram, Covid-19 pandēmija, Krievijas agresija Ukrainā, klimata krīze un cita veida sociālais un ekonomiskais spiediens, jau tā slikto garīgās veselības līmeni Eiropā ir vēl vairāk pazeminājuši.

Vēl pirms Covid-19 pandēmijas ar garīgās veselības problēmām bija saskāries katrs sestais ES iedzīvotājs, un tagad situācija ir pasliktinājusies. Vairums respondentu atbildēja, ka nesenie pasaules notikumi "zināmā mērā" vai "lielā mērā" ir ietekmējuši viņu garīgo veselību.

Vairums jeb 60% aptaujāto uzskata, ka svarīgākie faktori labai garīgajai veselībai ir dzīves apstākļi un finansiālais nodrošinājums. Aptuveni trešdaļa eiropiešu uzskata, ka galvenie faktori, kas veicina labu garīgo veselību, ir uzturēšanās dabā un zaļajās zonās, miega paradumi, fiziskās aktivitātes un sociālie kontakti. Tomēr visās dalībvalstīs lielākā daļa aptaujāto uzskata, ka sociālo mediju izmantošana spēj negatīvi ietekmēt jauniešu garīgo veselību.

Attiecībā uz to, kā ES var sniegt vislielāko ieguldījumu eiropiešu garīgās veselības uzlabošanā, lielākā daļa respondentu atzīmēja "vispārējās dzīves kvalitātes uzlabošanu", "pacientiem ar garīgās veselības problēmām veiktas diagnostikas, sniegtas ārstēšanas un aprūpes uzlabošanu" un "visneaizsargātāko personu garīgās veselības atbalstīšanu".

"Eirobarometra" zibensaptauja tika veikta no 14.jūnija līdz 21.jūnijam. Kopumā 27 ES dalībvalstīs tika intervēts 26 501 respondents vecumā no 15 gadiem, un aptaujā tika izmantotas datorizētas intervijas tīmeklī.

Eiropas Komisija 7.jūnijā pieņēma paziņojumu par visaptverošu pieeju garīgajai veselībai, un šis paziņojums palīdzēs dalībvalstīm un ieinteresētajām personām rīkoties, lai risinātu garīgās veselības problēmas.

Jaunajā paziņojumā ir noteiktas 20 pamatiniciatīvas un paredzētas finansējuma iespējas 1,23 miljardu eiro apmērā, un galvenā uzmanība pievērsta neaizsargātām grupām, piemēram, bērniem, jauniešiem, migrantiem un bēgļiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu