Latkovskis: Gāzesvada bojājums un draudu izteikšana skolām ir Krievijas slēptā kara veids

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Jaunās vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis
"Jaunās vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis Foto: Zane Bitere / LETA

Bojājums Igauniju un Somiju savienojošā gāzes vadā "Balticconnector" Somu līcī ir daļa no Krievijas hibrīdkara pret Rietumu demokrātiskām valstīm, uzskata Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (JV).

Politiķis norādīja, ka no Somijas un Igaunijas publiski sniegtās informācijas ir diez gan nepārprotami skaidrs, ka gāzesvads bojāts no ārējo spēku puses. Notikušajam būs ietekme uz dabasgāzes piegādēm Somijai, ņemot vērā, ka Latvijā, Inčukalnā glabājas arī Somijas patērētājiem paredzēta dabasgāze, sacīja Latkovskis.

Gan gāzesvada bojājums, gan draudu izteikšanu skolām ir Krievijas slēptā kara veids, ar dažādām diversijām cenšoties savām interesēm par labu ietekmēt demokrātisko valstu iedzīvotāju viedokli un radīt baiļu sajūtu, norādīja NDK vadītājs.

Saeimā par nacionālās drošības jomu atbildīgais deputāts atzīmēja, ka, visdrīzāk, Krievijai ir nepieciešamie resursi, lai veiktu šādas diversijas. Jāatceras, ka Krievija ir ieinteresēta demokrātiju iznīcināšanā un teritoriju okupēšanās, sacīja Latkovskis, uzsverot, ka demokrātijām ir jāspēj sevi aizsargāt.

Baltijas valstīm un Somijai notikušais vēlreiz atgādina, cik svarīga ir enerģētiskās neatkarības nodrošināšana, pauda politiķis. Visām iesaistītajā valstīm, iespējams, arī NATO līmenī pastiprināti jākontrolē vietas jūrā, kur atrodas zemūdens gāzesvads un informācijas kabeļi, atzīmēja Latkovskis.

Atbilstoši jau atbildīgo amatpersonu teiktajam dabasgāzes pieejamība Latvijai nav ietekmēta, piebilda NDK vadītājs.

Kā ziņots, visdrīzāk, ārēju darbību rezultātā ir ticis bojāts Igauniju un Somiju savienojošais gāzesvads "Balticconnector", kas atrodas Somu līcī.

Igaunijas pārvades sistēmu operators "Elering" un "Gasgrid Finland" slēdza "Balticconnector" naktī uz svētdienu, jo tika novērota spiediena krišanās cauruļvadā, kas liecina par iespējamu gāzes noplūdi. Tāpat konstatēti bojājumi abas valstis savienojošajā komunikāciju kabelī.

Saskaņā ar līdz šim pieejamo informāciju bojājums gāzesvadā "Balticconnector" nevarēja rasties tā normālas darbības rezultātā vai normāla spiediena krituma dēļ, otrdien paziņoja Somijas premjerministrs Peteri Orpo.

Somijas prezidents Sauli Nīniste sacīja, ka noplūdi, iespējams, izraisījis "ārējs" elements. Arī Igaunijas ārlietu ministrs Marguss Tsahkna un aizsardzības ministrs Hanno Pevkurs otrdien paziņoja, ka bojājums ir mehānisks un cilvēka izraisīts.

Noplūdes izmeklēšanu vada Somijas Centrālā kriminālpolicija, kas ir paziņojusi, ka cauruļvads ir bojāts tīši.

"Balticconnector" starp Paldiskiem un Inko ir 77 kilometru garš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu