Valsts informācijas sistēmās nav iespējama viena vecāka ģimenes automātiska identificēšana, norāda ministrija (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Valsts informācijas sistēmās un administratīvajos reģistros nav iespējama viena vecāka ģimenes un ģimenes ar bērniem, kur kāds no apgādātājiem ir ar invaliditāti, automātiska identificēšana un iespēja no esošajām sistēmām izgūt datus par šādiem ģimeņu veidiem, teikts Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) vēstulē Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijai par elektroenerģijas tarifiem, ko otrdien konceptuāli atbalstīja valdībā.

Tādējādi, izdarot noteiktus pieņēmumus par mājsaimniecību identificēšanu atbilstoši reģistros esošajām pazīmēm un izgūstot informāciju par šādām mājsaimniecībām, ir jārēķinās ar datu neprecizitāti un zemu ticamības pakāpi, kā rezultātā vai nu daļa atbilstošo mājsaimniecību netiks aptvertas, vai arī tās pēc būtības neatbildīs šādas ģimenes veidam.

Ministru kabinets ir saņēmis Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas vēstuli, kurā lūgta informācija par to, kā novērst straujo elektroenerģijas tarifu pieaugumu, sagatavojot tos iesniegšanai Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK), kā arī uzdoti uzdevumi, par kuru izpildi KEM sadarbībā ar Labklājības ministriju un Ekonomikas ministriju sagatavojusi informāciju.

Ilgtspējīgas attīstības komisija bija uzdevusi Ministru kabinetam izvērtēt iespēju paplašināt aizsargāto lietotāju loku, lai atvieglojumus varētu saņemt arī viena vecāka ģimene un ģimene ar bērniem, kur kāds no apgādātājiem ir ar invaliditāti.

Atbildes vēstulē teikts, ka, izvērtējot iespēju paplašināt aizsargāto lietotāju loku, lai atvieglojumus varētu saņemt arī viena vecāka ģimene un ģimene ar bērniem, kur kāds no apgādātājiem ir ar invaliditāti, secināts, ka aizsargāto lietotāju loka noteikšanai primārais kritērijs ir mājsaimniecības ienākumi.

Aizsargātā lietotāja tvērums primāri ir attiecināms uz zemu ienākumu mājsaimniecībām, ņemot vērā šī atbalsta sniegšanas mērķi - mazināt finanšu slogu tām mājsaimniecībām, kuras nepietiekamu vai zemu ienākumu dēļ nevar segt ar mājokļa uzturēšanu saistītos izdevumus vai arī šo izdevumu segšana ir ļoti apgrūtinoša.

Vienlaikus KEM norāda, ka līdz 2023.gadam trūcīgo un maznodrošināto mājsaimniecību ienākumu sliekšņi tika pārskatīti ļoti reti, tāpēc, samazinoties trūcīgo un maznodrošināto mājsaimniecību skaitam valstī kopumā, samazinājās arī aizsargātā lietotāja atbalsta saņēmēju skaits šajā mērķa grupā. Savukārt no 2023.gada 1.jūlija spēkā stājās izmaiņas minimālo ienākumu sliekšņu noteikšanā, kā rezultātā trūcīgo un maznodrošināto mājsaimniecību ienākumu sliekšņi turpmāk mainīsies katru gadu.

Saeimas komisija uzdevusi kompānijām "Sadales tīkls" un "Augstsprieguma tīkls" sagatavot izdevumu samazināšanas un efektivitātes uzlabošanas plānu un iesniegt to KEM, kā arī par šiem pasākumiem informēt komisiju līdz 2023.gada 20.decembrim.

Ministru kabinets piekrīt Saeimas priekšlikumam, ka šāds plāns būtu sagatavojams. Vienlaikus KEM norāda, ka attiecīgā uzdevuma veikšana ietver plašas informācijas un datu analīzi, līdz ar to tā veikšanai pirmsšķietami varētu būt nepieciešams ilgāks laika periods.

Tāpat arī komisija uzdevusi reizi gadā "Sadales tīklam" izveidot elektroenerģijas sadales un pārvades tarifu prognozi trim gadiem.

KEM norāda, ka jau šobrīd spēkā esošais regulējums paredz sistēmas operatoriem pienākumu publicēt SPRK iesniegtos tarifu projektus, tostarp, ietverot vēstulē norādīto trīs gadu tarifa prognozi, kā arī paredz sabiedrības iesaisti un viedokļa sniegšanu par attiecīgajiem tarifu projektiem, tāpēc KEM ieskatā attiecīgais uzdevums tiek pildīts.

Vienlaikus komisija uzdevusi KEM pilnveidot Nacionālā enerģētikas un klimata plāna 2021.-2030.gadam (NEKP 2030) redakciju līdz 2023.gada 31.oktobrim.

KEM norāda, ka pašreiz tiek veikts darbs pie NEKP 2030 pārskatītās redakcijas izstrādes, aktīvi iesaistot atbildīgās institūcijas un sociālos partnerus. Plānotais NEKP 2030 pārskatītās redakcijas pirmā projekta apstiprināšanas termiņš Ministru kabinetā ir 2023.gada 30.oktobris. Pēc NEKP 2030 pārskatītās redakcijas pirmā projekta apstiprināšanas Ministru kabinetā tas tiks nosūtīts Eiropas Komisijai atzinuma sniegšanai.

Saeimas komisija uzdevusi arī SPRK izvērtēt un sniegt priekšlikumus tarifu aprēķināšanas metodikas pilnveidošanai līdz 2023.gada 17.novembrim. Savukārt KEM norāda, ka informēs SPRK par tai doto uzdevumu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu