Konkurences padome novērš potenciālu konkurences tiesību pārkāpumu starptautisko skaidras naudas pārvedumu tirgū

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Konkurences padome izgatavots informatīvais buklets.
Konkurences padome izgatavots informatīvais buklets. Foto: Evija Trifanova/LETA

Konkurences padome (KP) novērsusi potenciālu konkurences tiesību pārkāpumu starptautisko skaidras naudas pārvedumu tirgū, ko varēja radīt VAS "Latvijas pasts" un "Western Union" vienošanās, informēja KP pārstāvji.

KP ir noslēgusi padziļinātu izpēti par konkurences apstākļiem starptautisko skaidras naudas pārvedumu tirgū, tostarp vērtējot "Latvijas pasta" un "Western Union" noslēgtās vienošanās atbilstību konkurences tiesībām.

KP secināja, ka atsevišķi vienošanās noteikumi rada ekskluzīvas priekšrocības "Western Union" un ierobežo brīvu konkurenci tirgū. Tādējādi KP, izmantojot "Konsultē vispirms" principu, pārrunu ceļā novērsa iespējamos pārkāpumus, panākot konkurenci ierobežojošo noteikumu izslēgšanu no vienošanās līgumiem.

"Western Union" ir starptautisks uzņēmums, kas sniedz skaidras naudas pārvedumus sadarbībā ar citiem komersantiem. Viens no sadarbības partneriem ir arī "Latvijas pasts", kas "Western Union" vārdā piedāvā skaidras naudas pārvedumus pasta nodaļās.

Izpētes ietvaros KP secināja, ka starp "Latvijas pastu" un "Western Union" noslēgtajā vienošanās ir bijis iekļauts ekskluzivitātes nosacījums jeb viena zīmola izplatīšanas noteikums, kas liedza "Latvijas pastam" slēgt līgumus ar skaidras naudas pārvedumu pakalpojumu sniedzējiem, kuri konkurē ar "Western Union".

Ņemot vērā "Latvijas pastam" piederošo unikālo infrastruktūru jeb pasta nodaļas visā Latvijas teritorijā, kā arī skaidras naudas pārvedumu pakalpojumu sniegšanas nosacījumus un tirgus apstākļus, KP secināja, ka vienošanās paredzētais ekskluzivitātes ierobežojums varētu novest pie tirgus noslēgšanas konkurentiem.

Turklāt, pēc KP vērtējuma, no vienošanās izrietēja ierobežojums "Latvijas pastam" sadarboties ar "Western Union" konkurentiem vēl noteiktu laiku pēc vienošanās izbeigšanas, tādējādi vēl vairāk pastiprinot vienošanās negatīvo ietekmi tirgū, kas bija vērsta pret godīgu konkurenci.

Veicot vienošanās padziļinātu juridisku un ekonomisku izvērtējumu, KP secināja, ka attiecīgie noteikumi ir vērtējami kā vertikāla vienošanās, kas varētu būt pretrunā Līgumam par Eiropas Savienības darbību un Konkurences likumam.

KP ieskatā, vienošanās varēja mazināt konkurenci starp dažādiem skaidras naudas pārvedumu pakalpojumu sniedzējiem, tādējādi radot negatīvas sekas arī patērētājiem, piemēram, samazinātas pakalpojumu sniedzēju izvēles iespējas un augstākas pakalpojumu cenas.

Vienlaikus KP nolēma neierosināt formālu pārkāpuma lietu, bet gan situāciju risināt pārrunu ceļā, izmantojot "Konsultē vispirms" principu. Šāda pieeja, ievērojot konkrētā jautājuma izvērtējuma komplicēto raksturu, ļāva efektīvāk KP atjaunot brīvu konkurenci tirgū, skaidro KP pārstāvji.

Pašlaik konkrētie ekskluzivitātes nosacījumi no līguma starp "Latvijas pastu" un "Western Union" ir izslēgti un tādējādi konkurences tiesību pārkāpuma risks ir novērsts.

Papildus KP atgādina, ka valstij un tās kapitālsabiedrībām ir pienākums sadarbības partnerus izvēlēties, pamatojoties uz konkurenci veicinošiem un atklātiem kritērijiem, kas ļautu realizēt Valsts pārvaldes likumā ietverto labas pārvaldības principu.

Tādā veidā var tikt novērstas arī potenciālas neatbilstības Konkurences likumam, kas aizliedz valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām diskriminēt tirgus dalībniekus, radot atšķirīgus konkurences apstākļus. Proti, valstij un tās kapitālsabiedrībām ir pienākums veikt rūpīgu izvērtējumu attiecībā uz to, ar kuriem komersantiem sadarboties, un, ja nepieciešams, arī rīkot atklātus konkursus, kas ļautu objektīvā ceļā izvēlēties vislabākos sadarbības partnerus.

Jau ziņots, ka "Latvijas pasta" apgrozījums pagājušajā gadā bija 100,009 miljoni eiro, kas ir par 5,1% mazāk nekā 2021.gadā, kā arī uzņēmums strādāja ar 2,21 miljona eiro peļņu pretēji zaudējumiem gadu iepriekš.

"Latvijas pasts" nodrošina pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. "Latvijas pasts" ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā apmēram 2600 darbinieku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu