Irāna aicina citas islāma valstis noteikt naftas embargo Izraēlai (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Irānas ārlietu ministrs Hoseins Amirs-Abdollahjans
Irānas ārlietu ministrs Hoseins Amirs-Abdollahjans Foto: AFP/SCANPIX

Islāma sadarbības organizācijas (ISO) dalībvalstīm būtu jāpiemēro naftas embargo Izraēlai un jāizraida tās diplomāti, pavēstījis Irānas ārlietu ministrs Hoseins Amirs-Abdollahjans. 

Trešdien Saūda Arābijā notiek ISO, kurā ietilpst 57 valstis, dalībnieku ārkārtas sanāksme.

"Ministrs aicina islāma valstis nekavējoties noteikt Izraēlai pilnīgu embargo, tostarp sankcijas pret naftu, kā arī izraidīt Izraēlas vēstniekus, ja ir nodibinātas [diplomātiskās] attiecības," teikts Irānas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Amirs-Abdollahjans arī rosina sapulcināt juristu grupu, lai dokumentētu iespējamos Izraēlas pastrādātos kara noziegumus Gazas joslā.

Ziņu aģentūra "Reuters" vēsta, ka pēc šī Irānas ārlietu ministra paziņojuma "Brent" markas naftas cena trešdien pakāpās par vairāk nekā 3% līdz 92,2 dolāriem par barelu. Kopumā naftas cenas pieaugušas par 9% pēc "Hamas" uzbrukuma Izraēlai 7.oktobrī.

Saskaņā ar "S&P Global Commodity Insights" datiem Izraēla šogad saņēmusi naftu galvenokārt no Turcijas (caur to notikušas piegādes no Azerbaidžānas un Irākas, lai gan pēdējā tās apturēja martā), Krievijas un Gabonas. Jēlnaftas imports sasniedza aptuveni 300 000 barelu dienā, naftas produktu - 50 000 barelu.

Tomēr tiek norādīts, ka Izraēla ir diezgan elastīga pirkumu ziņā. Piemēram, 2022.gadā galvenie naftas piegādātāji tai bija Irāka, Azerbaidžāna un Kazahstāna, kā arī nelielos apjomos – Nigērija, Gabona un Brazīlija. No šīm valstīm ISO ietilpst Azerbaidžāna un Kazahstāna, Irāka, Nigērija un Gabona.

"Reuters" skaidro, ka, piemēram, 2021. gadā 2. un 3. vietu naftas importa ziņā (pēc Azerbaidžānas) ieņēma Izraēlas galvenā sabiedrotā ASV, kā arī Brazīlija, attiecīgi var pieņemt, ka Izraēlas oponentu no islāma pasaules naftas embargo to īpaši neietekmēs, jo galvenās piegādes veic valstis, kas, kaut arī islāmistiskas, tomēr ieņem neitrālu pozīciju, kā arī Izraēla varēs aizstāt zaudēto naftu ar pirkumiem no citiem ražotājiem.

Tiek atzīmēts, ka Izraēlas gāzes lauks Vidusjūrā "Karish" nodrošina ar to saistīto naftas ieguvi, ko šī gada februārī pat sāka eksportēt.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu