Tūkstošiem cilvēku piedalās demonstrācijās palestīniešu atbalstam (3)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: BRENT LEWIN/EPA

Tūkstošiem cilvēku musulmaņu valstīs un citur pasaulē piektdien, 20. oktobrī, izgāja demonstrācijās, solidarizējoties ar palestīniešiem Gazas joslā.

Demonstranti aicināja izbeigt Izraēlas īstenoto Gazas joslas blokādi un gaisa triecienus šai teritorijai, kas notiek pēc Gazas joslā valdošā palestīniešu kaujinieku grupējuma "Hamās" brutālā iebrukuma Izraēlas dienvidos 7.oktobrī.

Jordānas rietumkrasta galvenajās pilsētās pēc piektdienas lūgšanām izcēlās protesti. Palestīniesi no mošejām devās uz Izraēlas armijas kontrolpunktiem Rāmallā, Hebronā un Betlemē, kur viņi apmētāja karavīrus ar akmeņiem un dedzināja riepas, bet Izraēlas drošības spēki atbildēja ar asaru gāzi un šāvieniem.

Ēģiptes pilsētās demonstrācijās izgāja tūkstošiem ēģiptiešu, paužot solidaritāti ar Gazas joslas palestīniešiem. Ēģiptes prezidenta Abdelfataha al Sisi valdība, kas kopš nākšanas pie varas 2013.gadā bija aizliegusi lielus publiskus protestus, šoreiz tos atļāva un pat palīdzēja organizēt 27 pulcēšanās vietas demonstrantiem. Protesti palestīniešu atbalstam izcēlās arī tiem neparedzētās vietās.

Lai gan Ēģipte uztur funkcionējošas attiecības gan ar "Hamās", gan ar Izrāelu, ēģiptiešu vairākums simpatizē palestīniešiem un viņu vēlmei pēc neatkarības.

Libānas galvaspilsētas Beirūtas dienvidu piepilsētā protestēja desmitiem Libānas kaujinieku grupējuma "Hezbollah" atbalstītāju un citu demonstrantu, pieprasot atcelt Gazas joslas blokādi un atbalstīt palestīniešus Gazas joslā.

Turcijā, kur valdība ir izsludinājusi trīs dienu sēras solidaritātē ar Gazas slimnīcas sprādziena upuriem, tūkstošiem cilvēku protestēja pie mošejām pēc piektdienas lūgšanām Stambulā un Ankarā. Pretstatā agrāk šonedēļ notikušiem protestiem, kad daži demonstranti mēģināja iekļūt Izraēlas diplomātiskajās misijās Ankarā un Stambulā un meta petardes uz Izraēlas konsulātu, piektdien netika ziņots par vardarbību.

Ņujorkā simtiem protestētāju devās gājienā uz demokrātu senatores Kristenas Džilibrandas biroju, aicinot senatori nosodīt Izraēlas veikto Gazas joslas bombardēšanu. Gājienu organizēja "Amerikas Demokrātisko sociālistu" Ņujorkas organizācija un musulmaņu, ebreju un citu grupu koalīcija. Policija vēlāk aizturēja dažus desmitus protestētāju, kas bloķēja satiksmi Trešajā avēnijā pie Džilibrandas biroja, sēžot ielas vidū.

Jordānijā "Hamās" atbalstoši protestētāji iesaistījās sadursmēs ar Jordānijas drošības spēkiem, kas neļāva viņiem doties gājienā uz Jordānas rietumkrasta robežu, un policija vismaz divus cilvēkus aizturēja. Visi ceļi uz šo robežu bija slēgti, bet dažiem tūkstošiem cilvēku tika atļauts protestēt Naūras rajonā starp Ammānu un robežu.

Jemenā tūkstošiem iedzīvotāju izgāja protestos galvaspilsētā Sanā, kuru pārvalda Irānas atbalstītie hutiešu kaujinieki, un valsts dienvidos.

Malaizijā apmēram 1000 musulmaņu devās gājienā pa Kualalumpuras centra ielu, aicinot izbeigt cilvēku nogalināšanu Gazas joslā. Viņi sapulcējās pie ASV vēstniecības, lai protestētu pret ASV atbalstu Izraēlai.

Indonēzijas galvaspilsētā Džakartā demonstranti no vairākām mošejām devās gājienā uz ASV vēstniecību, lai nosodītu ASV atbalstu Izraēlai. Līdzīgi protesti notika pie ANO misijas un Indonēzijas Ārlietu ministrijas kompleksā. Demonstrācijās Džakartā piedalījās ap 1000 cilvēku.

Dienvidāfrikas galvaspilsētā Pretorijā pie Izraēlas vēstniecības sapulcējās demonstranti palestīniešu atbalstam, kurus vadīja valdošā partija "Afrikāņu nacionālais kongress" (ANK). Vairāk nekā 1000 protestētāju bloķēja satiksmi, dodoties gājienā pa ielām, kuru vadīja ANK līderi. Gājienam pievienojās arī ANK politiskie sabiedrotie, tostarp Dienvidāfrikas Komunistu partija un Dienvidāfrikas Arodbiedrību kongress.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu