FID: Strauji kļūst populāra kontu atvēršana ārvalstīs (16)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Evija Trifanova / LETA

Strauji aug to Latvijā reģistrēto fizisko un juridisko personu skaits, kas atvērušas kontus ārvalstu finanšu institūcijās, tostarp Lietuvā, teikts jaunākajā Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) informatīvajā izdevumā par Nacionālā risku novērtējumā gūtajiem rezultātiem un secinājumiem.

2023.gada ziņojums atklāj galvenos izaicinājumus noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas (NILLTPF) jomā. Pārskatā idenficiēti trīs jauni riski, kas skar Latvijas finanšu sistēmu un kuriem tuvākajā nākotnē ir nepieciešami atbilstoši risku mazināšanas pasākumi.

Pirmkārt, strauji aug to Latvijā reģistrēto fizisko un juridisko personu skaits, kas atvērušas kontus ārvalstu finanšu institūcijās, tostarp Lietuvā.

Lūgts detalizētāk komentēt šo risku, FID atbildēja, ka pilnais minētais novērtējums tuvākajā laikā tiks izskatīts Finanšu sektora attīstības padomē. Pēc tā izskatīšanas tas būs pieejams arī publiski, iespējams, jau oktobra beigās. Attiecīgi tad arī medijiem un ikvienam interesentam būs piekļuve šim dokumentam, lai gūtu detalizētāku ieskatu rezultātos un secinājumos. 

Otrkārt, Krievijas sāktais karš Ukrainā un ar to saistītās ES sankcijas ir būtiski palielinājušas slogu uz Latvijas institūcijām.

Trešais izaicinājums esot to NILLTF risku pieaugums, kas saistīti ar augošo virtuālo aktīvu popularitāti un izmantošanu.

Tāpat pārskata periodā vieni no lielākajiem riskiem saistīti ar izvairīšanos no sankcijām un sankciju apiešanu. Būtiskākie draudi konstatēti saistībā ar ES sankcijām pret Krieviju un Baltkrieviju. Reaģējot uz vēl nebijušu sankciju piemērošanas tempu un apmēru, pārskata periodā ieviesti vairāki jauni sadarbības veidi, tostarp neformāla institucionālā koordinācijas platforma, Sankciju padome.

Vienlaikus gan materiālā teikts, ka Latvijā jau ir veikta efektīva finanšu nozares reforma un nodrošināts plašs iesaistīto pušu atbalsts, lai risinātu šīs problēmas. Nākamie soļi ietver NILLTPF novēršanas plāna un vadlīniju izstrādi 2024.-2026.gadam, novērtējuma apmācības privātajam un publiskajam sektoram, kā arī novērtējuma vadlīniju pārskatīšanu sadarbībā ar NILLTPF novēršanas institūcijām.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu