Tiešsaistes žurnāls KLIK pēta, cik lielas PVN likmes pārtikai tiek piemērotas citur Eiropā, vai un kam ir bijis reāls ieguvums no nodokļa samazināšanas Latvijā un ar kādām izmaiņām jārēķinās patērētājiem, ja samazināto likmi augļiem un dārzeņiem Latvijā nepaturēs.

Latvijā PVN likme augļiem un dārzeņiem ir samazināta no 2018. gada. Jau tolaik bija atruna, ka likme ieviesta uz laiku – līdz 2020. gada 31.decembrim, bet, tuvojoties šī termiņa beigām, to nolēma pagarināt vēl uz trīs gadiem. Otrais termiņš nu arī beidzas, nākamā gada budžeta projektā tā vairs nav paredzēta, bet samazinātās likmes atbalstītāji plinti krūmos vēl nav metuši.

Mums patīk salīdzināt sevi ar kaimiņvalstīm, un šī nu būtu reize, kad varētu palepoties, jo ne Lietuvā, ne Igaunijā nav samazinātas PVN likmes kādiem pārtikas produktiem, bet mums gan ir. Vismaz pagaidām. Taču citviet Eiropā mazāka PVN likme vai pat vispār PVN nepiemērošana (visiem vai noteiktiem) pārtikas produktiem ir ierasta lieta. Kāpēc citur mazāks PVN pārtikai ir norma, bet mēs ejam citā virzienā?

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X