Lauksaimniecības organizācijas iebilst pret PVN likmes paaugstināšanu augļiem, dārzeņiem un ogām (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Lauksaimniecības nozares organizācijas iebilst pret valdības piedāvāto 12% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi augļiem, dārzeņiem un ogām, turpinot pastāvēt par 5% PVN likmes saglabāšanu, informē lauksaimniecības organizāciju pārstāvji.

Tostarp Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis norādīja, ka lēmumiem ir jābūt ekonomiski pamatotiem un kompromisi ir jāmeklē abpusējās sarunās, nevis jāpieņem vienpersoniski.

"Šobrīd, spriežot pēc publiskās komunikācijas, atsevišķas ministrijas un koalīcijas pārstāvji paniski mēģina "lāpīt budžetu" uz iedzīvotāju un uzņēmēju rēķina. Sāpīgi, jo ir skaidrs, ka netiek domāts par ilgtermiņa sekām īstermiņa lēmumu rezultātā," atzīmēja Gūtmanis.

Savukārt biedrības "Zemnieku saeima" valdes loceklis Mārtiņš Trons norādīja, ka valdības pārstāvji, publiski "izmetot ideju" vispirms par 21% PVN likmes atgriešanu un tagad paziņojot par 12% PVN likmes piemērošanu Latvijai raksturīgiem dārzeņiem, augļiem un ogām, manipulē ar cipariem un sabiedrības domu.

"Esam patiesi apbēdināti, jo jau pirms vairāk nekā 11 dienām Ministru prezidentei Evikai Siliņai (JV) nosūtījām aicinājumu tikties ar mums un uzklausīt argumentus, kāpēc ir jāsaglabā 5% PVN likme konkrētajai produktu grupai. Diemžēl Siliņa šādai konstruktīvai sarunai nav atradusi laiku," min Trons.

Organizāciju pārstāvji norāda, ka, palielinot PVN likmi, pieaugs augļu un dārzeņu cena un samazināsies to patēriņš, būs apgrūtināta importa produkcijas izsekojamība, kā arī pieaugs pelēkā ekonomika.

Jau ziņots, koalīcija pirmdien, 30.oktobrī, vienojusies svaigiem augļiem un dārzeņiem piemērot 12% PVN samazināto likmi.

Tā kā vēl nepieciešams salāgot finanšu avotus, tad valdība attiecīgo priekšlikumu sagatavos uz otro lasījumu valsts budžeta 2024.gadam likumprojektam, norādīja Siliņa.

Vienlaikus Siliņa iepriekš pauda, ka koalīcija ir vienojusies atbalstīt tikai vietējos augļu un dārzeņu ražotājus, nevis visu ražotāju loku, nākamā gada budžetā tam atvēlot trīs miljonus eiro.

Zemkopības ministrija (ZM) informatīvajā ziņojumā iepriekš norādīja, ka laika periodā no 2017.gada līdz 2022.gadam Latvijā augļu un dārzeņu nozare ir būtiski attīstījusies. Augļkopības un dārzeņkopības platības palielinājušās par 5%, saražotās produkcijas vērtība kāpusi par 46%, bet eksporta vērtība - par 77%.

ZM arī atzīmēja, ka Latvijā augļkopības un dārzeņkopības nozare attīstās straujāk nekā vidēji Eiropas Savienībā (ES). Augļu un ogu izlaides vērtība Latvijā ir dubultojusies, Latviju ierindojot trešajā vietā ES aiz Luksemburgas un Slovēnijas, dārzeņu izlaides vērtība Latvijā ir pieaugusi par 25% un ir virs ES vidējā rādītāja, savukārt kartupeļu izlaides vērtība Latvijā ir pieaugusi par 57%, Latviju ierindojot sestajā vietā.

Samazinātā PVN likme 5% apmērā augļiem un dārzeņiem ir spēkā no 2018.gada 1.janvāra līdz šā gada 31.decembrim.

Biedrība "Zemnieku saeima" ir lauksaimnieku organizācija Latvijā, kas dibināta 1999.gadā. Biedrības pamatdarbība ir biedru interešu pārstāvēšana, lauksaimniekiem labvēlīgas politikas veidošana, biedru informēšana un izglītošana. Biedrības biedri ir 800 mazu un lielu saimniecību no visas Latvijas. Biedri kopā apsaimnieko vairāk nekā 500 000 hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes (augkopība - 54%, piena lopkopība - 38%, citas nozares - 8%) un saimniecībās nodrošina darbu vairāk nekā 4000 darbinieku.

LOSP ir biedrība, kas apvieno 54 valsts mēroga ražotāju un pārstrādātāju nevalstiskās organizācijas, kas aptver visu Latvijas teritoriju un visus ražošanas sektorus. Organizācija formulē vienotu lauksaimnieku viedokli ražotāju interešu aizstāvībai un tālākām sarunām ar valsts pārvaldes institūcijām, kā arī citiem sadarbības partneriem.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu