Nākamgad no Rīgas uz Tartu varēs doties ar vilcienu (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Margus Ansu

Nākamgad plānots sākt pasažieru vilcienu satiksmi starp Rīgu un Tartu, vēsta reģionālais laikraksts "Tartu Postimees".

Avīze ziņo, ka šī plāna īstenošanai Igaunijas Klimata ministrija 2024.gada budžetā paredzējusi 300 000 eiro.

Igaunijas klimata ministrs Kristens Mihals paskaidroja, ka projekts izstrādāts kopā ar Tartu pašvaldību, kas vēlas šo dzelzceļa savienojumu, jo nākamgad Tartu būs Eiropas kultūras galvaspilsēta.

Ministrs piebilda, ka piešķirtie 300 000 eiro ļaus nākamgad sākt pasažieru vilcienu satiksmi šajā maršrutā, bet par projekta tehnisko virzību atbildīgs Igaunijas valsts pasažieru vilcienu operators "Eesti Liinirongid", kas strādā ar zīmolu "Elron".

"Ilgtermiņa plāns ir pastāvīgāks savienojums starp Tartu un Rīgu, bet pašlaik varam runāt tikai par nākamo gadu," teica ministrs.

"Elron" valdes priekšsēdētājs Lauri Betlems apliecināja, ka kompānija sākusi pētīt iespējas tāda maršruta sākšanai. Procesa laikā ir jāatrisina dažādi jautājumi, piemēram, Igaunijā izmantoto dīzeļvilcienu "Stadler FLIRT" sertifikācija kursēšanai Latvijā, kā arī Latvijas infrastruktūras piemērotības "Elron" vilcieniem pārbaudīšana.

"Lai sāktu procesu, ir nodibināti sakari ar Latvijas iestādēm, un turpinās konsultācijas," sacīja "Elron" vadītājs.

Betlems arī atzina, ka ir pāragri runāt, cik bieži vilcieni varētu kursēt šajā maršrutā.

Tartu pašvaldība pasažieru vilcienu satiksmi ar Rīgu vēlējusies jau gadiem.

Igaunijas otrās lielākās pilsētas mērs Urmass Klāss informēja, ka "Elron" pārstāvjiem teicis, ka maršruta sākšanai piemērotais laiks būtu vasarā, kad ierasti ir lielāks tūristu pieplūdums.

Kā stāstīja Klāss, optimāli reisam no Tartu līdz Rīgai vajadzētu būt trīs ar pusi stundas ilgam, lai tas būtu ātrāk, nekā šo maršrutu var veikt ar automašīnu un lai vilcieni būtu ērti un moderni.

Klimata ministrs Mihals piebilda, ka sarunas ar Latvijas un Lietuvas pārstāvjiem notiek arī par pasažieru vilcienu maršrutu no Tallinas līdz Viļņai.

Lietuva plāno, ka varētu būt vilcienu maršruts no Viļņas līdz Tallinai caur Šauļiem, Rīgu, Valgu un Tartu, kas attālumu starp Lietuvas un Igaunijas galvaspilsētām veiktu nedaudz vairāk kā deviņās stundās.

Nākamgad plānots sākt pasažieru vilcienu satiksmi starp Viļņu un Rīgu caur Šauļiem.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu