Blinkens šonedēļ dosies vizītē uz Izraēlu (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens Foto: AFP/SCANPIX

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens piektdien apmeklēs Izraēlu, sākot jaunu vizīti Tuvo Austrumu reģionā apstākļos, kad Izraēla pastiprina karu pret grupējumu "Hamās" Gazas joslā, otrdien paziņoja ASV Valsts departaments.

"[Valsts] sekretārs Blinkens piektdien dosies uz Izraēlu, lai tiktos ar Izraēlas valdības locekļiem, un pēc tam piestās citās vietās reģionā," reportieriem sacīja Valsts departamenta preses sekretārs Metjū Millers.

Blinkens jau bija apmeklējis Izraēlu dažas dienas pēc negaidītā "Hamās" kaujinieku 7.oktobra uzbrukuma, lai demonstrētu ASV atbalstu un koordinētu atbildi uz šo uzbrukumu. Pēc tam Blinkens apmeklēja Jordāniju, Saūda Arābiju, Apvienotos Arābu Emirātus (AAE), Ēģipti un atkal Izraēlu.

Kad ASV prezidents Džo Baidens 18.oktobrī apmeklēja Telavivu vienas dienas vizītē, Blinkens viņu pavadīja tikšanās reizēs ar Izraēlas valdības amatpersonām un "Hamās" uzbrukuma upuriem.

ASV ir Izraēlas lielākā atbalstītāja un sniedz tai būtisku militāru palīdzību.

Baidens ir lūdzis ASV Kongresu pieņemt papildu finansējumu Izraēlai un Ukrainai. Blinkens otrdien ASV Kapitolijā aizstāvēja šo finansējuma lūgumu, bet Senāta sēdi vairākkārt pārtrauca palestīniešus atbalstoši protestētāji.

Senāta sēdes laikā Blinkens arī apsprieda iespējamo situāciju pēc pašreizējā bruņotā konflikta beigām, sakot, ka Palestīnas pašpārvaldei vajadzētu pārņemt Gazas joslas kontroli no "Hamās", kas ir pārvaldījis šo teritoriju kopš 2007.gada.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu