Birža: oktobrī ievērojami augusi Bitcoin cena

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Pēc mājieniem, ka Bitcoin ETF (biržā tirgots fonds) varētu saņemt zaļo gaismu no ASV Vērtspapīru un biržu komisijas (SEC), Bitcoin cena oktobrī piedzīvoja strauju palēcienu par vairāk nekā 28%, sekmējot arī citu kriptovalūtu kāpumu, atklāj kriptobiržas "Binance" pārstāve Latvijā un Igaunijā Polina Brotjē.

Oktobra sākumā Bitcoin cena bija 25 534 eiro, kas bija tuvu mēneša zemākajam punktam, savukārt mēneša beigās cena jau sasniedza 32 760 eiro, uzrādot negaidīti strauju pieaugumu par 28,3%.

Kāpuma galvenais iemesls bija Bitcoin ETF apstiprinājuma gaidas, jo 23. oktobrī "Nasdaq" klīringa centrs reģistrēja IBTC simbolu, kas ir nepieciešams solis pirms jebkura jauna aktīva tirdzniecības sākuma, skaidro Brotjē. 

"Viss kripto tirgus šo signālu uztvēra kā netiešu mājienu, ka fonā notiek ETF sagatavošanās darbi un SEC pozitīvais lēmums varētu tikt pieņemts līdz šā gada beigām, kam uzreiz sekotu arī tirdzniecības uzsākšana," stāsta "Binance" pārstāve, norādot, ka institucionālajiem investoriem vienkāršotos piekļuve kriptovalūtu aktīviem, ievērojami palielinot pieprasījumu un veicinot cenas kāpumu.

Savukārt citas kriptovalūtasEthereum (ETH) – pieaugums oktobrī bija pieticīgāks – 8,1%. Mēneša sākumā viena ETH cena bija 1523 eiro, bet mēneša beigās ETH tirgus cena sasniedza jau 1712 eiro. Tostarp mēneša ietvaros ETH augstākā cena bija 1746 eiro, bet zemākā – 1583 eiro. Brotjē pieļauj, ka, visticamāk, ETH vērtības pieaugumu ietekmēja Bitcoin cenas straujais kāpums, jo nebija citu nozīmīgu ziņu vai notikumu, kas būtu varējuši tik nozīmīgi ietekmēt ETH cenu. "Zīmīgi, ka Ethereum tīklā radīto NFT skaits un tirdzniecības apjomi samazinājās, kas ir ierasta parādība Bitcoin "rallija" laikā. Turklāt palielinājās arī ETH kopējais piedāvājums, uzrādot inflācijas tendenci," piebilst Brotjē.

Trīs lielāko kritpovalūtu vidū vispieticīgāko pieaugumu oktobrī piedzīvoja BNB – tikai 4,4% kāpums. Oktobri BNB iesāka ar 204 eiro, bet noslēdza pie 213 eiro cenu atzīmes. Mēneša ietvaros BNB augstākais cenas līmenis bija 221 eiro, savukārt zemākais – 192 eiro.

"Binance" pārstāve atzīmē, ka ETF apstiprinājuma gaidas un Bitcoin ieguves samazinājums par pusi nākamā gada aprīlī turpina būt nozīmīgs faktors kriptovalūtu tirgū, jau šobrīd nodrošinot labus ienākumus īstermiņa investoriem.

Tomēr daži analītiķi gan joprojām ir skeptiski par turpmāku cenas pieauguma iespējamību un norāda, ka Bitcoin šobrīd varētu būt pārvērtēts un drīzumā ir sagaidāma cenas lejupslīde. "Taču kopumā kriptovalūtu tirgū valda liels optimisms un cenas kāpuma gaidas," rezumē Brotjē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu