Noskaties Latvija Eiropas Savienības vidējo līmeni varētu sasniegt ap 2040. gadu (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Bādenes-Virtembergas Valsts kaltuvē ("Staatliche Münzen Baden-Württemberg") kaltās Latvijas eiro monētas. (Publicitātes foto)
Bādenes-Virtembergas Valsts kaltuvē ("Staatliche Münzen Baden-Württemberg") kaltās Latvijas eiro monētas. (Publicitātes foto) Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas valsts budžetā mēs iekasējam salīdzinoši mazāk nekā kaimiņi, vēsta raidījums "Panorāma". Arī plaisa ienākumu līmeņa jeb labklājības ziņā starp Latviju un Igauniju ir vērā ņemama.

Reālāks termiņš, kad Latvija varētu sasniegt Eiropas Savienības (ES) ekonomikas attīstības vidējo līmeni, būtu ap 2040. gadu.

Latvijas vidējais ienākumu līmenis pašlaik ir par ceturtdaļu zemāks nekā vidēji Eiropas Savienībā.

Šobrīd esam tikpat pārtikuši, kā vidēji Eiropas Savienības valstis bija ap 2008. gadu.

Igaunijas un Lietuvas izaugsmes temps ir straujāks, nekā Latvijai. Mūsu ekonomikas atpalicībai no Igaunijas ienākumu ziņā ir gara vēsture. Savukārt Lietuvas ekonomikas izrāviens noticis tieši pēdējo 10-20 gadu laikā.

"Viņi tomēr attīstījās nedaudz ātrāk, nekā mēs. Un tur attīstības ātrums katru gadu atšķiras pavisam nedaudz – par 0,5 vai 1 procentpunktu," skaidro Latvijas Bankas ekonomists Oļegs Krasnopjorovs.

"Īstermiņā tā varētu izskatīties kā statistiska kļūda, kas nav īpaši svarīga, bet ilgtermiņā šī atšķirība katru gadu veido to ienākumu līmeņa atšķirību."

Vairāk skaties sižetā!

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu