Atklāts, no kā visvairāk baidās bankrotējušās biržas FTX vadītājs Benkmans-Frīds (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Kriptobiržas dibinātājs un bijušais vadītājs Sems Benkmans-Frīds pagājušajā nedēļā tika atzīts par vainīgu virknē apsūdzību, kas viņam draud ar vairāk nekā 100 gadus ilgu cietumsodu. Nav gan zināms, cik liels sods viņam reāli tiks piespriests.

Svētdien grāmatas “Going Infinite: The Rise and Fall of New Tycoon” autors Maikls Lūiss CBS raidījumā “60 minutes” atklāja, kādas ir Benkmana-Frīda lielākās bailes, gatavojoties tiesas lēmumam par ļoti ilgu cietumsodu. Lūiss, kurš ar Benkmanu-Frīdu ticies vairāk nekā 100 reizes divu gadu laikā, atklāj, ka Benkmana-Frīda lielākās bailes ir dzīve bez interneta.

“Tas var izklausīties traki, taču ja viņam būs piekļuve internetam, viņš cietumā var pavadīt visu dzīvi. Bez konstantas informācijas plūsmas, uz ko reaģēt, viņš ātri sajuks prātā,” teica Lūiss.

“Ja Benkmanam-Frīdam dos iespēju dzīvot 39 miljonus vērtā villā Bahamu salās bez interneta vai arī Bruklinas cietumā ar piekļuvi internetam – nav šaubu, ka viņš labāk izvēlēsies otro variantu,” teica Lūiss.

Jāatgādina, ka Benkmana-Frīda vadītā kriptobirža FTX pērn pieredzēja krahu. Iepriekš otra lielākā kriptobirža pasaulē faktiski mēneša laikā zaudēja 32 miljardus dolāru savas vērtības un pieredzēja bankrotu. Pēc tam sākās tā dēvētā kriptoziema, liekot daudzām kriptovalūtām, tostarp “Bitcoin”, zaudēt savu vērtību.

Viens no lielākajiem FTX sabrukuma iemesliem ir fakts, ka biržas līdzekļi tika novirzīti uz citu Benkmana-Frīda kompāniju “Alameda Research”, ko vadīja viņa bijusī draudzene Kerolaina Elisone, kura atzina savu vainu krāpniecībā un kļuva par galveno liecinieci pret Benkmanu-Frīdu, uzsverot, ka viņš devis instrukcijas, kā īstenot mahinācijas ar līdzekļiem. Prokurori uzsvēra, ka Benkmans-Frīds mēģināja ietekmēt Elisoni, liekot viņai klusēt.

Kriptobiržas klienti zaudēja miljardiem dolāru, un pašreizējais FTX vadītājs Džons Rejs strādā, lai atgūtu šos līdzekļus, kā arī viņš turpina vadīt kompānijas bankrota procesu. FTX kreditoru vidū bija arī tāda kompānija kā “Amazon Web Services”.

Rejs pagājušā gada novembrī norādīja, ka “nekad savā karjerā nav redzējis tik nemākulīgu korporatīvo vadību, kā arī pilnīgu uzticamas informācijas trūkumu par uzņēmuma finansēm.”

12 zvērinātu advokātu kolēģija ceturtdien atzina Semu Benkmanu-Frīdu par vainīgu septiņās apsūdzībās. Bijušajam kriptobiržas vadītājam un miljardierim nu draud vairāk nekā 100 gadus ilgs cietumsods. Paredzams, ka tiesa gala lēmumu pieņems nākamā gada martā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu