"Latvijas vēja parkiem" par apbūves tiesībām "Latvijas valsts mežu" teritorijās varētu būt jāmaksā trīs miljoni eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

SIA "Latvijas vēja parkiem" par apbūves tiesībām AS "Latvijas valsts meži" (LVM) teritorijās vienreizējā maksājumā varētu būt jāmaksā 3 142 877 eiro, liecina Tiesību aktu portālā pieejamais rīkojuma projekts.

"Latvijas vēja parkiem" būs jāmaksā par tiesībām noslēgt apbūves tiesību līgumu stratēģiski nozīmīgu vējparku izvietošanai teritorijās ar kopējo platību aptuveni 39 941 hektārs. Apbūves tiesības uzņēmumam tiks piešķirtas uz 30 gadiem ar iespēju līgumu darbību pagarināt.

Rīkojuma projekta anotācijā minēts, ka vienreizējā maksājuma apmēra novērtējuma izpildē bija iesaistīti divi SIA "Colliers International Advisors" sertificēti nekustamā īpašuma vērtētāji.

Savukārt novērtējumā minēts, ka aprēķināto rezultātu precizitāte uzskatāma par vidēju, ko ietekmēja "Colliers International Advisors" rīcībā esošā informācija par apbūves tiesību maksas gadījumiem, kuros būtu izmantots tieši šāds apbūves tiesību modelis, ierobežotā pieejamība noslēgto līgumu nosacījumiem, datu salīdzināmības iespējas ar citiem gadiem un situācijām, kā arī tas, ka vienreizējā maksājuma apmēra vidējais līmenis atbilstoši ieviestajam apbūves tiesību regulējumam būs precīzāk nosakāms, apstiprināms vai koriģējams, atsaucoties uz salīdzināmiem tirgus novērojumiem, tikai pēc notikušo izsoļu rezultātu apkopošanas.

Ievērojot minēto, "Colliers International Advisors" iesaka apbūves tiesību piešķiršanas procesā paredzēt iespēju, ka aprēķinātais vienreizējā maksājuma apmērs ir verificējams ar salīdzināmiem un aktuāliem tirgus novērojumiem, tas ir, ar 22.novembrī sākamo LVM izsoļu rezultātiem.

Patlaban rīkojuma projekts "Par vienreizējā maksājuma apmēra apstiprināšanu saistībā ar tiesībām noslēgt apbūves tiesību līgumu stratēģiski nozīmīgu vējparku izvietošanai valsts meža zemē" iesniegts saskaņošanai līdz 9.novembrim.

Jau ziņots, ka AS "Latvenergo" un LVM kopuzņēmums vēja parku attīstībai - "Latvijas vēja parki" - tika reģistrēts pērn 22.jūlijā. Kompānijas pamatkapitāls ir divi miljoni eiro, un 80% uzņēmuma kapitāldaļu pieder "Latvenergo", bet 20% - LVM.

"Latvijas vēja parku" statūtos norādīts, ka kompānija attīstīs jaunus stratēģiskās nozīmes vēja parkus ar kopējo jaudu vismaz 800 megavatu (MW), tostarp projektēs, izbūvēs un ekspluatēs ar to saistīto infrastruktūru uz Latvijas īpašumā esošām zemēm, kuru apsaimniekošanu veic LVM, un uz LVM īpašumā esošām zemēm, kuru apbūves tiesības ir ieguvis uzņēmums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu