Šolcs un federālo zemju vadītāji vienojas par jauniem pasākumiem imigrācijas ierobežošanai Vācijā

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Vācijas kanclers Olafs Šolcs
Vācijas kanclers Olafs Šolcs Foto: Reuters / Scanpix

Vācijas kanclers Olafs Šolcs un 16 federālo zemju premjeri otrdien vienojušies par jauniem, stingrākiem pasākumiem, lai ierobežotu lielo migrantu skaitu, kas ierodas Vācijā.

Jaunie pasākumi ietver patvēruma procedūru paātrināšanu, pabalstu ierobežojumus patvēruma meklētājiem un lielāku federālās valdības finansiālo palīdzību zemēm un vietējām kopienām. Šolcs šo vienošanos nosauca par vēsturisku brīdi.

Jaunu patvēruma lūgumu skaits šogad līdz septembra beigām bija par aptuveni 73% lielāks nekā tajā pašā periodā pērn, liecina oficiālā statistika. Kopš Ukrainas kara sākuma Vācija ir uzņēmusi arī vairāk nekā miljonu ukraiņu bēgļu.

Pēdējo nedēļu laikā valdība ir aktīvi strādājusi pie migrācijas jautājuma, pieņemot tiesību aktus, lai atvieglotu nesekmīgo patvēruma meklētāju deportāciju, pastiprinātu sodus kontrabandistiem, ļautu patvēruma meklētājiem ātrāk sākt strādāt un ieviestu pagaidu pārbaudes uz Polijas, Čehijas un Šveices robežas.

Federālā un zemju valdības šodien vienojās mainīt patvēruma meklētāju radīto izmaksu finansēšanas sistēmu. Sākot ar nākamo gadu, federālā valdība par katru patvēruma meklētāju maksās ikgadēju vienreizēju maksājumu 7500 eiro apmērā, ne vairs ikgadēju kopēju summa aptuveni 3,7 miljardu eiro apmērā. Šolcs šo reformu nosauca par pāreju uz "elpojošu sistēmu" un sacīja, ka "pieaugot skaitam, naudas ir vairāk, samazinoties skaitam, tās ir mazāk".

Patvēruma meklētāji arī saņems daļu no pabalstiem kā kredītu savā maksājumu kartē, kas nozīmē, ka turpmāk viņi saņems mazāk skaidras naudas.

Dažu federālo zemju premjeri bija aicinājuši ieviest jaunu sistēmu, kas paredzētu patvēruma procedūru veikšanu ārpus Vācijas, lai novērstu migrantu ierašanos, taču šis pasākums netika pieņemts. Tomēr federālā valdība paziņoja, ka tā izskatīs, vai patvēruma procedūras ārpus ES ir iespējamas.

Paredzēts arī, ka patvēruma procedūras tiks izskatītas ātrāk nekā līdz šim, un patvēruma lūgumi no cilvēkiem, kas ieradušies no valstīm, no kurām parasti tiek akceptēti mazāk nekā 5% lūgumu, tiks izskatīti trīs mēnešu laikā.

Ir paredzēts pagarināt kontroli, ko Vācija ir izveidojusi uz robežām ar Šveici, Čehiju, Poliju un Austriju, taču, uz cik ilgu laiku, nav skaidrs.

Laikā no janvāra līdz septembrim Vācijā patvērumu lūdza vairāk nekā 250 000 cilvēku, salīdzinot ar vairāk nekā 130 000 cilvēku tajā pašā laika posmā pagājušajā gadā. Lielākā daļa patvēruma meklētāju nāk no Sīrijas, Afganistānas un Turcijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu