Reirs kritizē elektrības sadales tarifa regulatora darbu (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas Budžeta komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs.
Saeimas Budžeta komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs. Foto: Zane Bitere/LETA

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājam Jānim Reiram (JV) kritizējot Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) jeb regulatora darbu, SPRK vadība akcentē paveikto, nepamatotos izdevumus izslēdzot no elektrības sadales tarifa.

Šodien komisijas sēdē Reirs uzsvēra, ka nav apmierināts ar SPRK darbu, jo tā pārsvarā "apzīmogojot" monopolu iesniegto tarifu piemērotību, nevērtējot to lietderību.

Piemēram, lai gan tālāk minētajiem administratīvajiem izdevumiem varētu nebūt tik liela ietekme uz kopējo tarifu, tomēr attiecīgā kapitālsabiedrība iegādājusies ap 60 vai 70 tādas markas automašīnas, kuras nav pat Ministru kabinetam, atzīmēja Reirs. SPRK būtu jāņem vērā sabiedrības viedoklis arī par šādiem izdevumiem, kad tiek akceptēti kādu valsts kapitālsabiedrību noteiktie tarifi.

SPRK padomes priekšsēdētāja Alda Ozola no savas puses skaidroja, ka eksperti visas nepamatotās izmaksas no elektrības sadales tarifiem izslēdza. SPRK vadītāja arī atzīmēja, ka tiesa vērtē noteiktos tarifus, un jāsagaida tiesas lēmums šajā lietā.

Ozola tāpat pauda, ka regulators ir gatavs operatīvi reaģēt, nākamajā mēnesī strādājot pie jautājuma saistībā ar elektrības sadales tarifu pārskatīšanu.

Budžeta komisijas vadītājs gan akcentēja, ka tarifu pārskatīšana pusgadu pēc jaunāko maksājamo summu apstiprināšanas "nekādā veidā" neesot vērtējama kā operatīva rīcība.

Reirs pauda, ka regulatoram ir jāpārstāv Latvijas iedzīvotāju intereses, kā arī norādīja, ka tikšot domāts par iespējamu regulējuma maiņu, kā atbrīvot no amata SPRK padomes locekļus.

Pēc politiķa aicinājuma regulators komisijai nosūtīs informāciju saistībā ar elektrības cenu izmaiņu ietekmi uz tarifu. Ozola gan skaidroja, ka elektroenerģijas cena veido tikai 10% no sadales tarifa.

JV politiķis arī vaicāja, kas kompensēs sabiedrībai "pārmaksāto" naudu. No komisijā izskanējušā secināms, ka runa nav par lielu daļu no katra iedzīvotāja individuālā rēķina, taču Reirs akcentēja iedzīvotāju samaksāto kopsummu, kas, iespējams, rēķināma miljonos eiro.

Sēdes diskusijās SPRK padomes vadītāja akcentēja, ka regulatora uzdevums ir "būt pa vidu", sabalansējot iedzīvotāju un valsts kapitālsabiedrību intereses. Regulators arī izslēdzis nepamatotas izmaksas no tarifiem.

Reirs gan kritizēja, ka netiek kontrolēts tas, ka atsevišķas no tarifa izslēgtās izdevumu sadaļas valsts kapitālsabiedrības tomēr finansē arī pie mazāka noteiktā tarifa.

Kā ziņots, Budžeta komisija šodien uzklausīja SPRK un valsts citu neatkarīgo institūciju pārstāvjus par tām piešķirto papildu naudu 2024.gada valsts budžeta projektā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu