Apstiprināti grozījumi elektroenerģijas sadales un pārvades tarifu aprēķināšanas metodikās

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome apstiprinājusi grozījumus elektroenerģijas sadales un pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodikās, lai no 2024.gada 1.janvāra varētu samazināt sistēmas pakalpojumu tarifu vērtības, informē SPRK.

Grozījumi tika sagatavoti, lai sistēmu operatori varētu īsākā termiņā pārskatīt tarifu vērtības.

SPRK padomes priekšsēdētāja Alda Ozola norāda, ka grozījumi elektroenerģijas sadales un pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodikās bija nepieciešami, lai panāktu, ka jau no 2024.gada 1.janvāra ir iespējams samazināt sistēmas pakalpojumu tarifu vērtības, proti, agrāk, nekā paredzēja līdzšinējais regulējums.

Kopš pārvades un sadales sistēmas pakalpojumu tarifu apstiprināšanas šā gada maijā ir mainījusies inflācijas prognoze nākamajiem gadiem, kā arī elektroenerģijas cenas prognozes un attiecīgi sagaidāmās elektroenerģijas zudumu un tehnoloģiskā procesa nodrošināšanas izmaksas, līdz ar to kļuvusi iespējama tarifu samazināšana nākamajam tarifu periodam, skaidro SPRK pārstāvji.

Vienlaikus SPRK lietotājus aicina izvērtēt elektroenerģijas pieslēguma parametrus, izvēloties savām vajadzībām nepieciešamās jaudas, un nepieciešamības gadījumā veikt izmaiņas. Tāpat lietotājiem vērts pārbaudīt noslēgto līgumu par elektroenerģijas piegādi, ņemot vērā, ka elektrības cena biržā periodiski mainās un sadales tarifs ir tikai viena no komponentēm, kas veido lietotāja gala rēķinu.

Pēc 13.oktobrī izsludinātajām publiskajām konsultācijām par izstrādātajiem grozījumiem SPRK tika saņemti komentāri un viedokļi no AS "Augstsprieguma tīkls", AS "Sadales tīkls" un Būvmateriālu ražotāju asociācijas. Tie tika izvērtēti un apspriesti ar viedokļu sniedzējiem saskaņošanas sanāksmē.

Paredzēts, ka sistēmas operatori - "Augstsprieguma tīkls" un "Sadales tīkls" - līdz šā gada 1.decembrim publicēs jaunās tarifu vērtības.

Jau ziņots, ka šogad 1.jūlijā stājās spēkā "Sadales tīkla" un "Augstsprieguma tīkla" jaunie elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu tarifi.

"Sadales tīkla" jauno tarifu ietekme uz mājsaimniecībām ir atšķirīga atkarībā no pieslēguma parametriem un patēriņa, tostarp maksu nosaka, vai ir ir 1F vai 3F pieslēgums, vai slodze ir 16A, 20A, 25A, 32A, 40A vai vairāk, kā arī no patērētajām kilovatstundām (kWh).

Kompānijā minēja, ka dzīvokļu īpašniekiem, kuriem ir 1F pieslēgums un patēriņš ir 100 kWh mēnesī, rēķins mēnesī vidēji pieaudzis par pieciem līdz septiņiem eiro bez PVN. Tikpat liels pieaugums ir privātmāju īpašniekiem ar 1F pieslēgumu un 125 kWh patēriņu mēnesī.

Savukārt elektroenerģijas rēķina pieaugums privātmāju īpašniekiem ar 3F pieslēgumu ir atšķirīgs, ko ietekmē izvēlētā slodze. Tostarp 3F pieslēgumam (16A vai 20A) rēķina pieaugs ir par apmēram 12-15 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), bet 3F pieslēgumam ar 25A un vairāk - apmēram 18 eiro un vairāk bez PVN.

Vienlaikus no oktobra līdz gada beigām mājsaimniecībām kompensē 60% no "Sadales tīkla" tarifā noteiktās fiksētās maksas par jaudu jeb tā dēvētā jaudas abonementa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu