Eiropas Parlaments panācis papildu 666,5 miljonu eiro piešķiršanu nākamā gada ES budžetā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Savienības karogs. Ilustratīvs attēls
Eiropas Savienības karogs. Ilustratīvs attēls Foto: Foto: Darcy Lawrey / pexels.com

Eiropas Komisijas ierosinātā nākamā gada budžetā Eiropas Parlaments (EP) panācis papildu 666,5 miljonu eiro piešķiršanu, informē EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Deputāti palielināja finansējumu programmām un politikas virzieniem, kas ir svarīgi, lai risinātu Ukrainā notiekošā kara sekas un citas globālās problēmas, kā arī atbalstītu jauniešus, tostarp jaunos lauksaimniekus.

Atbilstoši EP prioritātēm, palielināts arī finansējums programmām, kas veicina atveseļošanos pēc pandēmijas, apkaro antisemītismu un veicina tā dēvēto zaļo pāreju.

EP deputāti panāca papildu 250 miljonus eiro ES humānās palīdzības programmām, 150 miljonus eiro Kaimiņattiecību, attīstības un starptautiskās sadarbības instrumentam, 85 miljonus eiro programmai "Apvārsnis Eiropa" un 30 miljonus eiro transporta infrastruktūrai.

Programmai "Erasmus+" tika papildus piešķirti 60 miljoni eiro, ilgtspējīgu un inovatīvu vides kvalitātes un klimata pārmaiņu veikšanas programmai "Life" - 20 miljoni eiro, jaunajiem lauksaimniekiem - 20 miljoni eiro, ES civilās aizsardzības mehānismam -10 miljoni eiro un militārajai mobilitātei - 10 miljoni eiro.

Par 2024.gada budžetu trešdien nobalsoja 519 deputāti, 79 balsoja pret un 30 atturējās. ES Padome vienošanos apstiprinājusi jau 20.novembrī.

Vienojušies par 2024.gada budžetu, EP deputāti paredz, ka līdz gada beigām ES Padomē tiks panākta vienošanās arī par ES 2021.-2027.gada budžeta vidusposma pārskatīšanu. EP ieskatā, tas pavērtu ceļu ievērojamiem papildu piešķīrumiem 2024.gada sākumā.

Plānotā daudzgadu finanšu shēmas papildinājuma mērķis ir sniegt vidēja termiņa atbalstu Ukrainai, vairot elastību un reaģēšanas spējas krīzēs, stiprināt ES stratēģisko autonomiju 2024.gadā un pastiprināt centienus migrācijā un ārpolitikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu