Slovākijas valdība vēlas mazināt sodus par korupciju

LETA/EURACTIV
CopyLinkedIn Draugiem X
Slovākijas premjerministrs Roberts Fico
Slovākijas premjerministrs Roberts Fico Foto: AP/Scanpix

Slovākijas Tieslietu ministrija gatavo kriminālkodeksa reformas, kas cita starpā atvieglotu sodus par korupciju.

Kriminālkodeksa reforma ir viens no svarīgākajiem kreisi populistiskās partijas "Smer" priekšvēlēšanu solījumiem. Partija apgalvo, ka tā ir atbilde uz "krimināltiesību ļaunprātīgu izmantošanu pret opozīciju Slovākijā", taču "Smer" līderis un Slovākijas premjerministrs Roberts Fico arī atzinis, ka Slovākijai ir problēma ar pārpildītiem cietumiem.

"Mums ir divas iespējas. Vai nu tiks būvēti jauni cietumi, vai arī mēs pieņemsim tādu politiku, kas garantētu, ka cietumā atradīsies tikai tie, kam tur jābūt," norādījis Fico, piebilstot, ka tiesu sistēmai biežāk jāizvēlas alternatīvi sodi vai elektronisko izsekošanas ierīču pielietošana.

Pagājušajā gadā, būdams opozīcijā, tagadējais premjerministra vietnieks Tomāšs Taraba ierosināja samazināt sodus par korupciju, tai skaitā paredzot iespēju Eiropas Savienības (ES) fondu izkrāpējiem izvairīties no soda, nožēlojot noziegumu un atgriežot ļaunprātīgi iegūto naudu. Toreiz viņa priekšlikums netika pieņemts, taču tagad Taraba ir ietekmīgs pašreizējās koalīcijas loceklis, kuram ir pietiekami liels atbalsts, lai šos grozījumus panāktu.

Vai Tieslietu ministrija ņems piemēru no Tarabas, vēl nav zināms. Ja ministrija izvēlēsies iet šādu ceļu, tas ietekmēs tekošās lietas, kas vēl tiek izmeklētas, un aktuālos tiesas procesus. Kā ziņoja laikraksts "Denník N", oligarham Norbertam Bodoram vienā no lielākajām korupcijas lietām valstī tādā gadījumā draudētu tikai nosacīta brīvības atņemšana, nevis cietumsods līdz pat 12 gadiem.

Kāds tiesnesis savulaik nodēvēja šo lietu par "milzīgas korupcijas megamašīnu", jo tā saistīta ar korupciju lauksaimniecības subsīdiju jomā, kur kukuļos, iespējams, kopumā tika izlietoti desmit miljoni eiro.

Ja ierosinātā kriminālkodeksa reforma samazinās arī sankcijas par krāpšanos ar ES fondiem, Brisele uz to var reaģēt ar pārkāpuma procedūras ierosināšanu pret Slovākiju vai pat ES fondu līdzekļu apturēšanu Bratislavai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu