Aptauja: Patēriņa kredītus izmanto vairāk nekā trešdaļa Latvijas iedzīvotāju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Pēdējo trīs gadu laikā patēriņa kredītus, tai skaitā arī nebanku tā saucamos "ātros kredītus", izmantojuši 36% Latvijas iedzīvotāju, informēja "Luminor Bank" pārstāvji, atsaucoties uz aptaujas datiem.

Visbiežāk šāda veida aizdevumi bijuši nepieciešami cilvēkiem vecumā no 30 līdz 39 gadiem (47%) un iedzīvotājiem Latgalē (45%).

"Luminor Bank" novērojumi liecina, ka pēdējos gados pieprasījums pēc patēriņa kredītiem ir stabils, bet vidējā aizņēmuma summa pieaugusi no 6600 līdz 6900 eiro. Bankā klienti šo pakalpojuma veidu izvēlas pārdomāti un naudu izmanto būtisku vajadzību apmierināšanai, nevis ikdienas patēriņam.

Visbiežāk cilvēki izmanto patēriņa kredītus, lai iegādātos automašīnu, labiekārtotu vai remontētu mājokli un kādam lielākam pirkumam, noskaidrots "Luminor Bank" veiktajā iedzīvotāju aptaujā.

Iedzīvotāji atzīst, ka populārākie mērķi, kam paredzēts tērēt patēriņa kredīta līdzekļus, ir automašīnas iegāde, kam šādu aizņēmumu izmantojuši 8% aptaujāto, mājas labiekārtošanas un remonta izdevumiem (7%), kā arī tādiem lielākiem pirkumiem kā mēbeles un sadzīves tehnika (6%).

Automašīnas iegādei patēriņa kredītu visbiežāk izmantojuši cilvēki ar bērniem un četrdesmitgadnieki. "Luminor Bank" novērojumi liecina, ka ekonomiskās situācijas dēļ, iegādājoties auto, cilvēki arvien biežāk līzinga vietā izvēlas patēriņa kredītu, jo tādā gadījumā ir fiksēts mēneša maksājums uz visu periodu, nav nepieciešama pirmā iemaksa, kā arī ir vienkāršāks noformēšanas process, proti, nav jāveic auto vērtējums un jāreģistrē ķīla, turklāt auto pēc tā iegādes uzreiz ir klienta īpašums.

"Luminor Bank" privātpersonu kreditēšanas vadītājs Baltijā Kaspars Lukačovs skaidro, ka pieprasījums pēc patēriņa kredītiem ierasti gada beigās novembrī un decembrī ir augstāks, kad norisinās dažādas izpārdošanas un cilvēki vēlas veikt lielākus pirkumus. Tāpat kredītu noietu veicina Ziemassvētki, jo rodas papildu tēriņi dāvanām un svētku svinēšanai. Tomēr visbiežāk patēriņa kredītus cilvēki izmanto lielākiem pirkumiem, piemēram, auto iegādei, sadzīves tehnikai, mēbelēm un citām mājas labiekārtošanas lietām.

Saskaņā ar aptaujas datiem un bankas datiem, iedzīvotāji patēriņa kredītus izmanto arī mājokļa iegādei, ceļojumu vai medicīnas izdevumiem, kā arī izklaidei. Aptaujas dati rāda, ka daļai iedzīvotāju jeb 4% aptaujāto nākas izmantot patēriņa kredītus ikdienas izdevumu segšanai - dzīvokļa īres vai komunālajiem maksājumiem, kā arī pārtikai.

"Luminor Bank" aptauja veikta 2023.gada novembrī, aptaujājot 1000 respondentu Latvijā vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu