Decembrī Viasat History atklās Ēģiptes monumentu brīnumus

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Šajā svētku sezonā kopā ar kanālu Viasat History atklājiet senās pasaules noslēpumus. Kanālā Ziemassvētkos gaidāmas divas pirmizrādes. Ceļojiet atpakaļ laikā un izziniet iedvesmojošo Abu Simbel – Nīlas gigantus ‘, kur statujas sargā Ēģiptes pagātnes noslēpumus. Pēcāk ieslīgstiet vēsturiskā laika sprīdī, iepazīstoties ar Gīzas piramīdām – klasisku brīnumu, kas uz mūsu planētas stāvējis jau 4500 gadus.

Abu Simbelas tempļi – brīnums, ko kalnā uzbūvēja karalis Ramzess Lielais

Pirmais no Viasat History Ziemassvētku gardumiem ar pirmizrādi 25. decembrī, pulksten 14.15, būs “Abu Simbela. Nīlas milzeņi”. Šis raidījums izzinās Abu Simbelas tempļu vēsturi, kas no jauna atklāta 19. gadsimta sākumā. Ievērojamā vieta atrodama Ēģiptes dienvidu daļā, un tajā ir divi milzīgi akmens tempļi, kas grebti kalnu grēdā faraona Ramzesa Lielā valdīšanas laikā 13. gadsimtā pirms mūsu ēras.

Liela tempļa, kas veltīts pašam faraonam, pakājē meklējamas četras iespaidīga izmēra statujas, katra no tām ap 20 metrus augsta. Templis izvietots tā, ka katru gadu 22. februārī un 22. oktobrī (Ramzesa dzimšanas un kronēšanas dienās) austošā saule iespīdēja tempļa iekšējā svētnīcā un izgaismoja statujas dziļajā galā. Otrs, mazākais, templis veltīts faraona karalienei Nefertari, un ievērojams ar to, ka tā interjera dekorācijas ir saglabājušās apbrīnojami labi, nereti to saucot par vienu no skaistākajiem tempļiem Ēģiptē.

Foto: Publicitātes foto

1960. gados dambja būvniecība būtiski apdraudēja daudzas senās vietas Nīlas ielejas augštecē. Potenciālā divu tempļu pazušana zem 60 metriem ūdens būtu bijusi katastrofāla. Tiesa, iepriekš vēsturē nepieredzēta starptautiska sadarbība ļāva pārvietot ārkārtīgi smagās struktūras, izglābjot templi no iznīcības. Līdz pat šai dienai šī vieta turpina aizraut un apvārdot apmeklētājus. Ik gadu arheoloģisko vietu apmeklē simtiem tūkstošu apmeklētāju.

  • Kā šīs milzīgās struktūras tika atklātas?
  • Kas tās uzbūvēja un kādam mērķim?
  • Kā tās izskatījās pēc pabeigšanas pirms vairāk nekā 3000 gadiem?

Šie un daudzi citi jautājumi tiks uzdoti, lai mūsu ekspertu, zinātnieku un grafisko dizaineru komandas Ziemassvētku pirmizrādē censtos uz tiem atbildēt!

Gīzas piramīdu noslēpumi

Otrs Ziemassvētku speciālizlaidums kanālā Viasat History būs skatāms 26. decembrī, pulksten 14.15, un tas būs “Gīzas piramīda. Ceļā uz zvaigznēm” – dokumentāls stāsts par Ēģiptes Gīzas plašumiem un vietu, kurā meklējamas pasaulē vienas no fascinējošākajām būvēm.

Pat šodien ēģiptologi turpina smagi strādāt, mēģinot atklāt noslēpumus, kas saistīti ar šiem, pirms vairāk nekā 4500 gadiem būvētajiem akmens milžiem. Lielākā no trīs piramīdām ir Heopsa piramīda, kas vairāk nekā 3800 gadu garumā bija augstākā celtne pasaulē, sniedzoties 146,6 metru augstumā. Tomēr mūsdienās šī būve zaudējusi sākotnējo augstumu līdz ar dažu akmens flīžu sabojāšanos. Pārējās kompleksa piramīdas veltītas faraoniem Hefrenam un Menkaure.

Foto: Publicitātes foto

Piramīdu būvniecība paģērēja ārkārtīgi precīzu inženierzinātni. Lielā piramīda ir apbrīnojami precīzi novietota saskaņā ar kompasu, un tās malas teju perfekti vērstas pret ziemeļiem, dienvidiem, austrumiem un rietumiem. Precīzas metodes un darba pieeja piramīdu būvniecībā joprojām ir debašu vērts jautājums ēģiptologu aprindās. Daži tic, ka tas bija milzu pūlis ar organizētu un prasmīgu darbaļaužu masu, kamēr citi uzstāj, ka tie bijuši gadījuma strādnieki, kas galvenokārt cēla šīs ēkas. Tomēr – vai Heopsa, Hefrena un Menkaures piramīdu būvnieki iedvesmojās no pasaules viņiem apkārt, dabas, saules vai varbūt pat zvaigznēm?

Šī dokumentālā filma izzinās dažādas teorijas un jaunākos pētījumus arheoloģijā un ēģiptoloģijā, astronomijā un astrofizikā, mēģinot atšifrēt seno ēģiptiešu noslēpumus, ko slēpj Gīzas piramīdu komplekss. Centīsimies noskaidrot vai tiešām ik sīkums ir bijis ar savu jēgu, un vai tiešām šīs trīs piramīdas ir vistiešākajā mērā saistītas ar visumu.

Svētku sezonā Viasat History atklās mīklainus stāstus par ikoniskiem pieminekļiem un izzinās faraonu vēstures peripetijas. Divi aizraujoši dokumentālie stāsti 25. un 26. decembrī – pulksten 14.15!

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu