Irānā pārtrauc darboties gandrīz 70% degvielas uzpildes staciju

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Irānā pirmdien pārtraukušas darboties gandrīz 70% degvielas uzpildes staciju, ziņo Irānas valsts televīzija.

Irānas televīzija vēstīja, ka iespējams notikusi sabotāža, kas varētu nozīmēt kiberuzbrukumu.

Televīzija ziņoja, ka traucējumus izraisījusi "programmatūras problēma", un aicināja cilvēkus nesteigties uz stacijām, kas joprojām darbojas.

Izraēlas plašsaziņas līdzekļi, tai skaitā laikraksts "Times of Israel", vainoja notikušajā hakeru grupējumu "Gonjeshke Darande".

Irānā ir aptuveni 33 000 degvielas uzpildes staciju, no kurām turpina darboties vairāk nekā 30%, vēstīja Irānas televīzija.

Pēdējos gados Irāna ir pieredzējusi virkni kiberuzbrukumu degvielas uzpildes stacijām, dzelzceļa sistēmai un rūpniecības nozarēm. Tikušas uzlauztas arī novērošanas kameras valdības ēkās un cietumos.

Grupējums "Gonjeshke Darande", kura nosaukums tulkojas kā "plēsīgais zvirbulis", 2022.gadā uzlauza lielu tērauda ražošanas uzņēmumu valsts dienvidrietumos, bet 2021.gadā veica kiberuzbrukumu Irānas degvielas sadales sistēmai, paralizējot degvielas uzpildes staciju darbību visā valstī.

Irānai, kas jau sen pakļauta Rietumu sankcijām, ir grūti iegūt jaunāko aparatūru un programmatūras, un tai bieži nākas paļauties uz Ķīnā ražotu elektroniku vai vecākām sistēmām, ko ražotāji vairs nelabo. Hakeriem tas atvieglo uzbrukumu veikšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu