Aptauja: inflācijas dēļ puse Latvijas iedzīvotāju šogad sākuši dzīvot taupīgāk (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Teju puse (48%) Latvijas iedzīvotāju inflācijas jeb cenu pieauguma dēļ šogad ir sākuši dzīvot taupīgāk, tostarp, lai samazinātu tēriņus, 59% iedzīvotāju Ziemassvētkus plāno svinēt pieticīgāk, noskaidrots "Luminor" bankas veiktajā Latvijas iedzīvotāju aptaujā.

Kā norāda ekonomisti, inflācija ir bijusi pēdējo divu gadu lielākā ekonomiskā problēma, ko izjuta praktiski ikviens Latvijas iedzīvotājs – cenu pieaugums bija ievērojams un daudziem nācās mainīt arī savus finanšu paradumus.

"Luminor" aptauja atklāj, ka

gandrīz puse jeb 48% Latvijas iedzīvotāju šogad inflācijas dēļ sākuši dzīvot taupīgāk, bet 29% vairs nevar atļauties to, ko agrāk.

Tāpat noskaidrots, ka cenu kāpuma ietekmē 23% respondentu ir atteikušies no tēriņiem izklaidēm, ceļojumiem un ēšanai ārpus mājas, 15% ir sākuši tērēt savus uzkrājumus, bet

8% atklāj, ka viņiem ir nācies aizņemties, lai spētu veikt visus maksājumus.

Vienlaikus 12% norādīja, ka inflācija viņus nav ietekmējusi, bet vien 3% iedzīvotāju dzīves līmenis esot uzlabojies.

Pieticīgāk arī Ziemassvētkos

Ziemassvētku laiks tradicionāli saistās ar lielām izmaksām – daudzi iegādājas dāvanas un svētku rotājumus, kā arī gādā pārtiku svētku galdam. Taču viss ir kļuvis dārgāks, tāpēc, lai samazinātu tēriņus, 59% Latvijas iedzīvotāju Ziemassvētkus plāno svinēt taupīgāk.

"Luminor" finanšu eksperte Jekaterina Ziniča norāda, ka, lai svētki neiecirstu robu ģimenes budžetā, ieteicams ievērot dažus vienkāršus finanšu pratības principus.

"Dāvanu izmaksas var ietaupīt, piemēram, ģimenē vienojoties par apdāvināšanos izlozes kārtībā, lai katrs varētu pirkt dāvanu vienam cilvēkam, nevis visiem ģimenes locekļiem. Tāpat var izdomāt pašgatavotas dāvanas, piemēram, cepumus vai rotājumus, kuru izejvielas neprasa lielus izdevumus. Savukārt, gatavojoties svētku maltītei, ieteicams plānot ēdienkarti, doties iepirkties ar iepriekš sagatavotu pirkumu sarakstu un neļauties impulsīviem pirkumiem," iesaka Ziniča.

Uzziņai: "Luminor" bankas aptauja veikta 2023. gada decembrī sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat", aptaujājot 1000 Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu