Prigožina slepkavību organizēt licis Patruševs, apgalvo medijs (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas algotņu grupējuma “Vagner” vadoņa Jevgeņija Prigožina nāve aviokatastrofā bija slepkavība, ko organizēt uzdevis Krievijas Drošības padomes sekretārs Nikolajs Patruševs, apgalvo ASV laikraksts “The Wall Street Journal”, atsaucoties uz Rietumu specdienestu pārstāvjiem un bijušo Krievijas izlūkdienestu virsnieku.

Kā norāda informācijas avoti, Patruševs jau 2022.gada vasarā sāka brīdināt Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu par pieaugošo Prigožina ietekmi. Tomēr Putins šos brīdinājumus esot atstājis bez ievērības, jo toreiz “Vagner” esot bijuši panākumi kaujās Ukrainā.

Kā apgalvo bijušais Krievijas izlūkošanas virsnieks, situācija mainījusies 2022.gada oktobrī, kas Prigožins piezvanījis Putinam un rupjā veidā esot sūdzējies par to, ka “Vagner” trūkstot munīcijas.

Šo sarunu esot dzirdējis Patruševs, kurš situāciju izmantojis, lai no jauna sāktu pārliecināt Putinu par nepieciešamību distancēties no Prigožina.

Patruševs uzskatījis, ka Prigožins ir kļuvis bīstams un pārtraucis cienīt Kremļa autoritāti.

2022.gada beigās kļuva skaidrs, ka Patruševs ir uzvarējis. Putins sāka ignorēt Prigožina publiskās sūdzības par munīcijas trūkumu un pārtrauca atbildēt uz Prigožina telefona zvaniem.

Kad 2023.gada jūnijā Prigožins sarīkoja dumpi, Patruševs esot “esot paņēmis varu savās rokās”, norādīja informācijas avoti.

Viņš esot vairākas reizes zvanījis "Vagner" virsniekiem, mēģinot panākt, ka Prigožins pārtrauc dumpi. Pats Prigožins uz Kremļa telefona zvaniem nav atbildējis.

Šā gada augustā, kad Prigožinam un “Vagner” kaujiniekiem bija “jāaiziet uz Baltkrieviju”, Patruševs savam palīgam deva rīkojumu sākt gatavot “Prigožina likvidēšanas operāciju”.

Kā apgalvo Rietumu izlūkdienesti, šie plāni esot vēlāk prezentēti Putinam un viņš nav iebildis.

23.augustā Prigožina privātajai lidmašīnai pirms izlidošanas lidostā Maskavā tika veikta pārbaude.

Tieši tad zem viena no lidmašīnas spārniem esot piestiprināts spridzeklis.

Neilgi pēc pacelšanās Prigožina lidmašīna nogāzās Tveras apgabalā. Visi desmit cilvēki, kas bija lidmašīnā, gāja bojā, tostarp Prigožins.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu