Iznīcinātāji F-16 varētu nonākt Ukrainā tuvākās nedēļas laikā, uzskata analītiķi (7)

TVNET/UNIAN
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Pirmā ASV iznīcinātāju F-16 partija no Rietumu partneriem Ukrainā varētu nonākt aptuveni pēc nedēļas, tātad vēl līdz 2023. gada beigām, uzskata ASV Kara pētījumu institūta (ISW) analītiķi. Viņi atgādina, ka dienu iepriekš, 22. decembrī, Nīderlandes premjerministrs Marks Rute telefonsarunā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski paziņoja, ka pirmie 18 iznīcinātāji F-16 ir sagatavoti piegādāšanai Ukrainai.

Analītiķi norāda, ka, lai gan Nīderlandes valdības vadītājs neatklāja termiņu, līdz kuram Ukrainai tiks nodotas kaujas lidmašīnas, Igaunijas stratēģiskajā dokumentā ir minēts periods tieši līdz šā gada beigām.

“Lai gan Rute neapstiprināja F-16 nodošanas termiņu, nesen publicētajā Igaunijas Aizsardzības ministrijas stratēģijas dokumentā norādīts, ka Nīderlande, Dānija, Norvēģija un Beļģija jau ir apņēmušās nodot Ukrainai F-16 “līdz gada beigām (2023. gadā)”,” teikts ziņojumā.

Ukrainas prezidents Volodmirs Zelenskis piektdien paziņoja, ka Nīderlande ir sākusi gatavoties pirmo 18 daudzfunkcionālo iznīcinātāju F-16 nodošanai Ukrainai. Pēc sarunām ar Ruti 20.augustā valsts vadītājs paziņoja, ka Ukraina kopumā saņems 42 ASV iznīcinātājus F-16.

Lai gan pirmās lidmašīnas varētu ierasties jau šogad, ne visi partneri rīkojas tik ātri. Piemēram, Beļģija plāno lidmašīnas nodot tikai 2025.gadā.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu