Rīgā notiks konference "Russia’s War on Children" (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Postimees

Nākamā gada 31.janvārī un 1.februārī Rīgā norisināsies starptautiska konference "Russia’s War on Children", lai diskutētu par iespējām Ukrainai atgūt nolaupītos bērnus.

Kopš kara sākuma Krievija ar varu no Ukrainas ir izvedusi 19 546 bērnus. Konference pulcēs juristus, žurnālistus, cilvēktiesību aizstāvju nevalstisko organizāciju pārstāvjus, diplomātus un citus cilvēktiesību, ārvalstu tiesību un kara noziegumu ekspertus, lai diskutētu par iespējām Ukrainai atgūt nolaupītos bērnus.

Savu dalību konferencē apstiprinājusi arī Ukrainas pirmā lēdija Oļena Zeļenska. Konferencē publiskas liecības pirmoreiz sniegs Ukrainas bērni, kam izdevies atgriezties mājās no gūsta Krievijā.

Bijušais Latvijas prezidents un konferences patrons Egils Levits skaidro, ka tieši mums vēl ir iespēja šo situāciju labot, un starptautiskās sabiedrības aktīva iesaiste ļoti daudz var izmainīt šo bērnu likteņos. Starptautiskās sabiedrības spiediens, starptautisko tiesību instrumentu nepilnību identificēšana un labošana, žurnālistu iesaiste nozagto bērnu stāstu izmeklēšanā, katrs it kā neliels pavediens var būt būtisks kādai ģimenei un bērnam, lai atgrieztos mājās.

Konferencē tiks pirmoreiz publiski uzklausītas nolaupīto un Ukrainā atpakaļ atvesto bērnu liecības, diskutēts par politiskajiem un juridiskajiem Ukrainas bērnu nolaupīšanas aspektiem un starptautiskās sabiedrības atbildību, identificēti starptautisko tiesību instrumenti, ar kuru palīdzību varētu atgūt Ukrainas bērnus.

Saskaņā ar Ukrainas Valsts informācijas biroju uz Krieviju vai Baltkrieviju deportēti vai piespiedu kārtā pārvietoti ir 19 546 bērni. Līdz šim izdevies Ukrainā atpakaļ atvest 387 bērnus jeb mazāk nekā 0,2% no prom aizvestajiem bērniem. Daļa no bērniem ir kara laikā kļuvuši par bāreņiem, citi no bērniem ar viltu tika ievilināti Krievijā pēc "vasaras nometņu" principa. Vecākiem Ukrainā tika iegalvots, ka viņu bērni uz brīdi gūs īsu atelpu no kara šausmām, taču tā vietā viņi tikai nolaupīti.

Konferenci organizē Ukrainas vēstniecība Latvijā, Ukrainas Ārlietu ministrija, Latvijas Ārlietu ministrija, Ukrainas prezidenta administrācija, projekts "Bring Kids back UA" un Bērnu slimnīcas fonds kopā ar citiem atbalstītājiem.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu