Sprādzienos pie Irānas ģenerāļa Soleimani kapavietas vismaz 103 bojāgājušie (1)

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Irānā trešdien sprādzienos pie ASV gaisa triecienā 2020.gada janvārī Bagdādes lidostā nogalinātā ģenerāļa Kasema Soleimani kapavietas nogalināti vismaz 103 cilvēki, ziņo Irānas mediji.

Cilvēki bija sapulcējušies pie Soleimani kapavietas Saheba al Zamana mošejā Kermānā, lai pieminētu viņa bojāeju.

Vismaz 211 cilvēki sprādzienos ir ievainoti. Daži no viņiem ir kritiskā stāvoklī, vēsta Irānas oficiālā ziņu aģentūra IRNA.

Irānas iekšlietu ministrs Ahmads Vahidi solījis ātru un spēcīgu atbildi šim uzbrukumam.

Atsaucoties uz informētiem avotiem, aģentūra "Tasnim" vēsta, ka notikumu vietā "eksplodējušas divas somas ar spridzekļiem", kas detonēti attālināti.

Sprādzieni notikuši ar 20 minūšu atstarpi.

Kermānas gubernatora vietnieks paziņojis, ka notikušais ir terorakts. Atbildību par uzbrukumu pagaidām neviens nav uzņēmies.

Vahidi pavēstījis, ka lielākā daļa upuru gāja bojā un tika ievainoti otrajā sprādzienā. Viņš solījis, ka drošības spēki sauks pie atbildības vainīgos.

Sociālajos medijos publicētās fotogrāfijas un video atbalsta amatpersonu sacīto, ka pirmais sprādziens notika aptuveni 700 metrus no Soleimani kapa. Pēc tam pūlis metās bēgt rietumu virzienā, kur aptuveni kilometru no kapa nogranda otrais sprādziens.

Varasiestādes ceturtdien izsludinājušas visā valstī sēras.

Soleimani bija Irānas bruņoto spēku elites vienības Kudsas spēku komandieris. Viņš tika nogalināts pie Bagdādes lidostas ASV bezpilota lidaparāta triecienā.

Viņš koordinēja Irānai lojālo bruņoto vienību aktivitātes Irākā un citās valstīs, cita starpā arī to operācijas pret grupējumu "Islāma valsts".

Irānai ir daudz ienaidnieku, kas varētu būtu atbildīgi par notikušo, tai skaitā "Islāma valsts" un citas sunnītu ekstrēmistu organizācijas.

Arī Izraēla ir veikusi militāras operācijas Irānā, bet parasti tie ir uzbrukumi konkrētam mērķim, nevis vardarbība ar masu upuriem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu