"Tet" optiskā interneta tīklā pērn investējis 6,9 miljonus eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
SIA "Tet" 10 Gbit/s interneta atklāšanas pasākums.
SIA "Tet" 10 Gbit/s interneta atklāšanas pasākums. Foto: Edijs Pālens/LETA

Tehnoloģiju uzņēmums SIA "Tet" optiskā interneta tīkla attīstībā pagājušajā gadā investējis 6,9 miljonus eiro, informēja uzņēmumā. Paplašinot optiskā interneta tīklu galvaspilsētā un reģionos, tā pieslēgumi izbūvēti vairāk nekā 7000 jaunu adrešu.

No 6,9 miljonu eiro investīcijām 4,3 miljoni eiro ieguldīti "GPON" optiskā tīkla, kas ir tehnoloģiski un finansiāli efektīvākā plašu optisko tīklu tehnoloģija, attīstībai.

"Tet" optiskais internets 2023.gada nogalē bija pieejams vairāk nekā 553 000 adrešu Latvijā.

Vienlaikus noris jaunu savienojumu būvniecības darbi, lai paplašinātu tīklu Rīgā, Jūrmalā, Mārupē, Dreiliņos, Siguldā un Ogrē. Attiecīgi gada laikā par 7,5% pieaugusi arī kopējā "Tet" interneta tīkla plūsma.

Tāpat 2023.gadā investīcijas aptuveni 500 000 eiro apmērā novirzītas "Tet" pamata tīkla kapacitātes palielināšanā virzienā uz Valmieru un Liepāju. Izveidoti arī jauni savienojumi ar citiem operatoriem gan Latvijā, gan ārzemēs.

Uzlabota arī "Tet" tīkla aizsardzība pret piekļuves atteices jeb DDoS uzbrukumiem, investējot vairāk nekā 500 000 eiro esošās DDoS aizsardzības sistēmas uzlabošanā un kapacitātes palielināšanā. Vēl papildu 350 000 eiro investēti lietojumu un interneta lapu aizsardzībai, kopējām investīcijām tīkla aizsardzībā sasniedzot gandrīz miljonu eiro.

Pērn MPLS tehnoloģijas tīkla modernizācijas procesā ieguldītas investīcijas 4,6 miljonu eiro apjomā. Ir atjaunotas visas šī tīkla iekārtas uz jaunākas paaudzes iekārtām, kam ir piecas reizes lielāka kapacitāte nekā līdz šim izmantotajām. Attiecīgi izvēlēta arī jaunākā programmatūra, kas uzņēmumam ļaus nodrošināt pakalpojumu turpmākos desmit gadus.

"Tet" galvenais tehnoloģiju direktors Dmitrijs Ņikitins norāda, ka pēdējos 15 gados "Tet" optiskā tīkla attīstībā ir ieguldīti vairāk nekā 66 miljoni eiro. Savukārt šogad būtiska uzmanība vērsta arī uz ilgtspējas un drošības jautājumiem.

Jau vēstīts, ka "Tet" koncerna apgrozījums 2022.gadā bija 326,656 miljoni eiro, kas ir par 29% vairāk nekā gadu iepriekš, bet koncerna peļņa saruka par 10,7% un bija 25,779 miljoni eiro. Vienlaikus pašas "Tet" apgrozījums 2022.gadā bija 231,436 miljoni eiro, kas ir par 15,4% vairāk nekā 2021.gadā, bet kompānijas peļņa samazinājās par 10,2% un bija 24,056 miljoni eiro.

"Tet" pieder valstij SIA "Publisko aktīvu pārvaldītājs "Possessor"" personā (51%) un telekomunikāciju kompānijas "Telia Company" meitasuzņēmumam "Tilts Communications" (49%).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu