Kā tur izdzīvot? Inflācija Turcijā palielinājusies līdz teju 65% (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Gada inflācija Turcijā 2023. gada decembrī palielinājusies līdz 64,8%, salīdzinot ar 62% novembrī. Mēneša izteiksmē inflācijas pieauguma temps decembrī gan krities līdz 2,9%, salīdzinot ar 3,3% novembrī, vēsta CNBC.

Turcijas Centrālā banka ir atteikusies no savas pretrunīgi vērtētās politikas un palielinājusi galveno procentu likmi no 8,5% līdz 42,5%. Pēc analītiķu teiktā, Turcijas obligācijas ir populāras jaunattīstības valstu investoru vidū, kuri prognozē inflācijas pīķa sasniegšanu un Turcijas liras kursa stabilizēšanos.

Tā kā inflācija samazinās lielākajā daļā pasaules ekonomiku, milzīgais cenu pieaugums Turcijā negatīvi ietekmē dzīves kvalitāti.

No otras puses, salīdzinot ar inflācijas pīķi 2022. gada oktobrī, kad inflācija valstī sasniedza 85,5%, situācija izskatās nedaudz labāka.

Tiek norādīts, ka inflācija Turcijā sāka strauji pieaugt pagājušā gada jūnijā. Kā paredz eksperti, šis inflācijas cikls savu pīķi sasniegs 2024. gada vidū. Citiem vārdiem, pašreizējais procentu likmju pieauguma temps diez vai ļaus sasniegt Turcijas Centrālās bankas noteikto mērķi – līdz 2024. gada beigām “nodzīt” inflāciju līdz 36%.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu