NBS vienības komandieri notiesā par nolaidību, kā rezultātā sprādzienā Priekules novadā cieta karavīri (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīri.
Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīri. Foto: Ieva Čīka/LETA

Stājies spēkā notiesājošs spriedums lietā par Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vienības komandieri, kurš apsūdzēts par dienesta pienākumu nolaidīgu pildīšanu saistībā ar sprādzienu 2019.gadā Priekules novadā, noskaidroja aģentūra LETA.

Kurzemes rajona tiesa iepriekš apsūdzēto attaisnoja, jo secināja, ka viņš nevarēja būt norīkots veikt nesprāgušas munīcijas neitralizāciju neatbilstošas kvalifikācijas dēļ. Prokuratūra spriedumu pārsūdzēja.

Kurzemes apgabaltiesa pirmās instances spriedums atcēla pilnībā un komandieri atzina par vainīgu, piemērojot 6000 eiro sodu. Tāpat tiesa lēma Aizsardzības ministrijas labā piedzīt kaitējuma kompensāciju 5200 eiro apmērā.

Apsūdzētā aizstāvis iesniedza kasācijas sūdzību, taču Augstākā tiesa pērnā gada nogalē atteica ierosināt kasācijas tiesvedību.

Apsūdzētais izlēma veikt 45 kilogramu sprāgstvielas neitralizēšanu, to sadedzinot. Apsūdzētais novietoja sprāgstvielu neitralizēšanai paredzētajā bedrē, izlīdzināja to, paņēma papīra gabalu, ievietoja to sprāgstvielā no malas un aizdedzināja papīru.

Pats apsūdzētais sākotnēji stāvēja pie bedres malas un vēroja aizdegšanās procesu, bet divi karavīri bez normatīvajos aktos paredzētā aizsargekipējuma atradās apmēram 8-13 metru attālumā no bedres.

Neilgi pēc tā notika sprāgstvielas strauja aizdegšanās un sprādziens.

Apsūdzētais neizvērtēja un neizvēlējās neitralizējamās sprāgstvielas veidam atbilstošu neitralizēšanas metodi un realizāciju, neievēroja drošības tehnikas noteikumus, nenodrošinot neitralizētāju grupas pilna aizsargekipējuma lietošanu, un neaprēķināja nezināmas sprāgstvielas neitralizēšanas gadījumam atbilstošu drošu distanci.

Sprādziena rezultātā tika bojāta armijas automašīna 21 656 eiro vērtībā. Viens no karavīriem guva abu ausu bungplēvīšu plīsumus, kas pieskaitāmi pie vidēja smaguma miesas bojājumiem. Otrs karavīrs guva kreisās auss bungplēvītes plīsumu, kas pieskaitāms pie viegliem miesas bojājumiem, un asinsizplūdumu labās auss bungplēvītē, kas pieskaitāms pie maznozīmīgiem miesas bojājumiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu