Krievijai draud banānu deficīts (10)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Populārākais auglis Krievijā var pilnībā pazust no veikalu plauktiem. Ekvadoras banānu piegādes var tikt pārtrauktas, ņemot vērā ārkārtas situācijas ieviešanu valstī.

Tiek norādīts, ka Ekvadorā, no kuras Krievija importē 90% no banānu krājumiem, jau vairāk nekā nedēļu turpinās nemieri. Situācija saasinājās 7. janvārī pēc tam, kad no cietuma izbēga divu bīstamu grupējumu līderi, kas radīja sacelšanos vairākos cietumos. Ņemot vērā to, Ekvadoras lielākajās pilsētās sāka slēgt veikalus un tirdzniecības centrus, kā arī virkne valsts iestāžu, tostarp parlaments, Tiesu padome un Ģenerālprokuratūra pārgāja uz attālināto darbu. Ekvadoras prezidents noteica valstī 60 dienu ilgu ārkārtas situāciju.

Ekvadoras Banānu eksporta un mārketinga asociācijas “Acorbancec” izpilddirektors Ričards Salazars paziņoja, ka ostas un kuģu loģistikas līnijas turpina darboties kā ierasts, bet banānu piegādes nav apdraudētas. Tomēr Krievijas Augļu un dārzeņu importētāju asociācijas prezidente Irina Noriņina norāda, ka Ekvadoras partneri brīdinājuši par to, ka iespējamas lielas problēmas ar banānu piegādēm.

Ņemot vērā, ka daļa Ekvadoras ostas ir pārtraukušas darbu, ir vērojamas nozīmīgas problēmas banānu piegādēs. Ņemot vērā ārkārtas situāciju, piegādātāji nevar nodrošināt iepriekš plānoto banānu piegāžu apjomu. Ja situācija valstī strauji uzlabosies, problēmas ar banānu piegādēm atrisināsies vēlāk.

Pēc “Mash” datiem, cena par banānu kasti no lielajiem piegādātājiem jau pieaugusi no 3 dolāriem līdz 19–22 dolāriem. Tā rezultātā nākamā banānu partija, kas sasniegs Krieviju februāra sākumā, var būt par 30-40% dārgāka nekā pašlaik nopērkamā.

Tiek norādīts, ka, ņemot vērā rubļa vērtības samazināšanos, banāni Krievijas veikalos pieredzējuši rekordlielu cenas kāpumu. Ņemot vērā “Rosstat” datus, kilograms banānu 2023. gada oktobrī maksāja 143,4 rubļus (1,49 eiro) par kilogramu. Tas ir par 47% dārgāk nekā 2022. gada oktobrī, kad banānu cena bija 97,7 rubļi (1 eiro) par kilogramu.

Pirms tam liels banānu cenu kāpums bija novērots kara sākumā – 2022. gada februārī banāni maksāja 97,3 rubļus, bet jau martā – 128 rubļus par kilogramu. Tiek norādīts, ka Ekvadora kļuvusi par galveno banānu piegādātāju pēc tam, kad vairākas citas valstis ir atteikušās veikt banānu piegādes Krievijai, ņemot vērā starptautiski noteiktās sankcijas.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu