Francija pārkausējusi un no jauna izkalusi miljoniem monētu

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Francija pārkausējusi un no jauna izkalusi vairāk nekā 27 miljonus monētu pēc tam, kad Eiropas Savienība noraidīja iepriekšējās monētas, jo tās nav atbildušas dizaina prasībām.

Novembrī Francijas monētu kaltuve “Monnaie de Paris” laida klajā jaunas 10, 20 un 50 centu monētas ar jaunu zīmējumu, tomēr vēlāk noskaidrojās, ka uz monētām esošais attēls neatbilst Eiropas Komisijas stingrajām prasībām, vēsta “Politico”.

Ņemot vērā Eiropas Savienības likumdošanu, valstis var mainīt tā saucamo nacionālo aversa dizainu katrus 15 gadus. Tomēr tam ir vajadzīga zaļā gaisma no Eiropas Komisijas un citām eirozonas valstu valdībām, kurām ir jādod sava piekrišana dizaina maiņai, vai arī septiņu dienu laikā jāiesniedz iebildumi.

Francija neoficiāli sazinājās ar Eiropas Komisiju novembrī, pirms iesniedz oficiālu pieteikumu projekta apstiprināšanai. Monētu kaltuve sāka darbu pie jauno monētu kalšanas, nesagaidot Eiropas Savienības lēmumu. Komisija brīdināja Franciju, ka jaunais dizains neatbilst Eiropas Savienības noteikumiem.

Galīgais dizains oficiāli gan tika prezentēts 12. decembrī un apstiprināts 21. decembrī. Jaunās monētas bija paredzēts prezentēt Francijas ekonomikas un finanšu ministra Bruno Lemēra vizītes laikā “Monnaie” galvenajā mītnē, tomēr  tas nenotika.

“Francijas nodokļu maksātājiem tas neradīs nekādas papildu izmaksas, jo kompānija tās iekļaus savos operacionālajos izdevumos,” sacīja Lemērs.

Jauno monētu dizains, ko piedāvāja Francijas valdība un apstiprināja Eiropas Komisija, pagaidām tiek turēts noslēpumā un netiks atklāts plašākai sabiedrībai līdz pavasarim, paziņojusi Francijas Ekonomikas ministrija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu