Ziemeļkoreja slēdz atkalapvienošanās aģentūras (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Ziemeļkoreja oficiāli slēdz vairākas valdības aģentūras, kuru pārziņā bija sadarbības un atkalapvienošanās veicināšana ar Dienvidkoreju, otrdien ziņoja valsts mediji.

Par šo lēmumu paziņojis Ziemeļkorejas parlaments Augstākā tautas sapulce, vēstīja oficiālā valsts ziņu aģentūra KCNA. Tas notika vairākas nedēļas pēc Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna paziņojuma, ka turpināt izlīguma meklēšanu ar Dienvidkoreju ir "kļūda".

Attiecības starp abām Korejas pussalas valstīm ir krasi pasliktinājušās, un Phenjanas izlūkošana satelīta palaišana pamudināja Seulu daļēji apturēt 2018.gada militāro vienošanos, kuras mērķis bija mazināt saspīlējumu.

Kims nosauca Dienvidkoreju par "galveno ienaidnieku" un paziņoja, ka centieni izlīgt un atkalapvienoties ar šo valsti "ir kļūda, kuru mēs vairs nepieļausim".

Gan Ziemeļkoreja, gan Dienvidkoreja savā konstitūcijā pretendē uz suverenitāti pār visu Korejas pussalu. Korejas Tautas Demokrātiskā Republika un Korejas Republika tika dibinātas pirms 75 gadiem un uzskata viena otru par nelikumīgu veidojumu.

Attiecības starp abām valstīm līdz šim uzturēja Seulas Apvienošanās ministrija un Phenjanas Mierīgas atkalapvienošanās komiteja. Otrā ir viena no aģentūrām, kuras Ziemeļkorejas Augstākā tautas sapulce tagad pasludinājusi par slēgtām.

"Abas visnaidīgākās valstis, starp kurām ir karastāvoklis, tagad ir asas konfrontācijas stāvoklī Korejas pussalā. Korejas atkalapvienošanās ar Korejas Republiku nekad nevar tikt panākta," teikts Ziemeļkorejas parlamenta lēmumā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu