Latvijā palielinājies uzbrukumu skaits digitālajām ierīcēm kriptovalūtu iegūšanai

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Publicitātes foto

Latvijā būtiski palielinājies uzbrukumu skaits digitālajām ierīcēm, lai iegūtu to jaudu nelegālai kriptovalūtu "rakšanai", liecina telekomunikāciju operatora "Tele2" ​dati.

Aizvadītā gada decembrī kopumā tika novērsti vairāk nekā 265 000 šādi uzbrukumi tikai "Tele2" klientu ierīcēm vien, attiecīgi kopumā uzbrukumu skaits Latvijas iedzīvotāju digitālajām ierīcēm varētu būt ievērojami lielāks.

Uzņēmumā skaidro, ka šo kiberkrāpniecības veidu sauc par kriptomainingu (coinmainer attacks jeb cryptojacking), kura rezultātā ierīces darbība kļūst ievērojami lēnāka un elektrības patēriņš palielinās.

"Tik vērienīgu kriptomainingu jeb uzbrukumu klientu ierīcēm ar mērķi iegūt to jaudu nelegālai kriptovalūtas "rakšanai" mēs decembrī novērojām pirmo reizi," atklāj "Tele2" drošības nodaļas vadītājs Mārtiņš Melnis.

Viņš norāda, ka šis kiberkrāpniecības veids ir īpašs ar to, ka bieži vien cilvēks pat īsti nepamana vai nesaprot, ka kāds ir piekļuvis viņa ierīcei un izmanto tās jaudu. Līdz ar to drošākais veids, kā no šādiem gadījumiem izvairīties, ir lejupielādēt drošības risinājumus, kas samazina šādus krāpniecības riskus.

Kriptomaininga uzbrukumi parasti tiek veikti, cilvēkam neapzināti instalējot ļaunatūru savā ierīcē, piemēram, noklikšķinot uz nezināmas saites e-pastā vai apmeklējot inficētu vietni.

Instalētā ļaunatūra ļauj kibernoziedzniekam piekļūt šai ierīcei un nozagt šīs ierīces jaudu nelegālām kriptovalūtas ieguves aktivitātēm.

Kā liecina "Tele2" informācija, kas iegūta, apkopojot drošības risinājuma "Interneta Drošība" datus, kriptomainings pērnā gada decembrī bija trešais populārākais krāpniecības veids aiz dažādu ļaunatūru un pikšķerēšanas uzbrukumiem. Kopumā krāpnieku uzbrukumi digitālajām ierīcēm decembrī bija par 65% vairāk nekā novembrī.

Kompānija "Tele2" reģistrēta 1995. gada novembrī, un tās pamatkapitāls ir 3,486 miljoni eiro. "Tele2" vienīgais īpašnieks ir Zviedrijas "Tele2 Sverige".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu