Vides organizācijas iebilst pret Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektora konkursa komisijas sastāvu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa.
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa. Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas vides organizācijas - Latvijas Dabas fonds (LDF), Pasaules Dabas fonds (PDF), Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) un biedrība "Zaļā brīvība" - iebilst pret Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) un Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvju līdzdalību Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) ģenerāldirektora amata kandidātu vērtēšanā.

Kā aģentūru LETA informēja LDF komunikācijas vadītāja Liene Brizga-Kalniņa, organizācijas vēstulē vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrei Ingai Bērziņai (JV) paužbažas, ka abu šo ministru līdzdalība kandidātu vērtēšanas komisijā varot "apdraudēt dabas aizsardzības efektivitāti un radīt interešu konfliktus".

Vēstules autori uzskata, ka KEM un ZM dalība pārvaldes ģenerāldirektora izvēlē radot bažas par darbošanos "intensīvās mežsaimniecības un lauksaimniecības industriju interesēs", tādējādi varot radīt potenciālus interešu konfliktus. "Intensīvās mežsaimniecības un lauksaimniecības mērķi bieži ir pretrunā ar dabas aizsardzības mērķiem, un šādu pārstāvju iekļaušana komisijas sastāvā var veicināt tāda kandidāta izvēli, kas prioritizē ekonomiskās intereses, nevis dabas saglabāšanas mērķus un ekoloģisko ilgtspējību. Tas var apdraudēt dabas aizsardzības efektivitāti un izraisīt lēmumus, kas dod priekšroku resursu izmantošanai, nevis saglabāšanai," pārmet vēstules autori.

Pēc viņu domām, konkursa komisijas sastāvā trūkstot dabas aizsardzības ekspertu, kas spētu novērtēt pretendenta zināšanas un izpratni par dabas aizsardzības politiku. Iekļautie VARAM pārstāvji optimāli neatainojot ministrijai pieejamos resursus piemērota atlases komisijas locekļa nominēšanai.

Organizāciju pārstāvji uzskata, ka dabas aizsardzībai ir nepieciešams daudzveidīgs prasmju un zināšanu kopums, tostarp zināšanas bioloģijā, ekoloģijā, vides zinātnē un dabas aizsardzības pārvaldībā. Organizācijas pārmet, ka komisijas sastāvā ar balsstiesībām nav neviena dabas aizsardzības nevalstiskās organizācijas pārstāvja, kas tomēr esot jāiekļauj atlases komisijā.

"DAP vadītāja izvēle ir kritiski svarīgs lēmums, kas var būtiski ietekmēt dabas aizsardzības pasākumu efektivitāti Latvijā. Tāpēc vides organizācijas aicina ministri apturēt esošo konkursu un izsludināt jaunu ar mainītu komisijas sastāvu, atlases komisijā ar balsstiesībām iekļaut dabas aizsardzības jomas pārstāvjus, kā arī iekļaut vismaz vienu pārstāvi ar balsstiesībām no vienas dabas aizsardzības organizācijas," vēlas vēstules autori.

Pašlaik DAP ģenerāldirektora konkursa atlases komisijas sastāvā ar balsstiesībām ir divi pārstāvji no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, proti, valsts sekretāra vietnieks Edvīns Balševics un ministres biroja vadītāja Dace Šēle, Valsts kanceleju pārstāv direktora vietniece valsts pārvaldes jautājumos Ieva Lībķena, kā arī Klimata un enerģētikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks klimata politikas jautājumos Dagnis Dubrovskis un Zemkopības ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs.

Kā vēstīts, DAP ģenerāldirektora amats ir vakants kopš 2022.gada decembra, kad toreizējais DAP ģenerāldirektors Andrejs Svilāns (AS) ieguva "mīksto" mandātu 14.Saeimā uz laiku kamēr ministra amatā bija apstiprināts Saeimā ievēlētais politiķis. Svilāna deputāta pilnvaras beidzās pagājušā gada rudenī, kad no premjera amata atteicās Krišjānis Kariņš (JV) un tika izveidota jauna valdība citā sastāvā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu