Video VVC ierosinājis pārkāpuma lietu pret picērijā strādājošu ukrainieti par nepietiekamām latviešu valodas zināšanām (12)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Valsts valodas centrs (VVC) ierosinājis administratīvā pārkāpuma lietu pret kādā Latvijas picērijā strādājošu Ukrainas kara bēgli par to, ka viņa pietiekami labi nepārvalda latviešu valodu, lai gan reizēm komunicē ar klientiem, vēsta "TV3 Ziņas".

Likums ļauj nodarbināt ukraiņus arī bez valsts valodas zināšanām, ja vien tas netraucē darba pienākumu pildīšanai.

Katerina Meftoda ar visu ģimeni atbēga uz Latviju īsi pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā un dažus mēnešus vēlāk iekārtojās darbā picērijā, lai gan Ukrainā viņa bija mācījusies par juristi.

Pēc vairākiem mēnešiem picērijā ieradies VVC inspektors, jo esot saņemta sūdzība, ka tur klientus apkalpo krieviski. Meftoda raidījumam atstāstīja, ka sūdzības iesniedzējs it kā apgalvojis, ka viņa pat nesveicinoties latviski, lai gan, pēc sievietes vārdiem, tā neesot bijusi taisnība. Viņa raidījumam apliecināja, ka zina standarta frāzes latviešu valodā un apmeklē valodas kursus.

Pirmā VVC inspektora vizīte beigusies ar pārrunām, taču pagājušajā nedēļā pēc atkārtoti saņemtas sūdzības inspektors ieradies vēlreiz. Īsi pēc tam Meftoda saņēmusi vēstuli, ka pret viņu ierosināts administratīvā pārkāpuma process.

Ukrainiete raidījumam klāstīja, ka mēdz aizvietot kādu saslimušu darbinieku, bet tad tas notiekot vienā maiņā ar latviski runājošu kolēģi. Pārsvarā gan viņa strādājot tikai kā pavāre, tomēr gadoties, ka otrs kolēģis aizbrauc uz piegādēm vai blakus iezvanās telefons, vai ienāk klients. "Es taču nevaru nerunāt ar viņu un aizgriezties - tas taču arī nebūtu normāli. Es varu pateikt, ka piegāde šodien nav vai ir, vai kādu picu tu gribi - es kaut ko zinu," raidījumam apgalvoja sieviete.

Sarūgtināts par notiekošo ir arī Meftodas priekšnieks, jo baidās, ka arī viņš var tikt pie soda, lai gan likums nosaka - nodarbināt ukraiņus drīkst arī bez valsts valodas zināšanām tiktāl, cik tas netraucē darba pienākumu pildīšanai. Un lielākoties meitene strādājot virtuvē vai tandēmā ar latviešu kolēģi.

"Viņa ceļ telefonu un apkalpo klientus tikai tad, ja [neviens cits] nevar - vai nu otrs cilvēks ir aizbraucis uz piegādēm, vai pēc produktiem. Mēs cenšamies tagad, lai apkalpojošais personāls būtu latviski runājošs, bet ukraiņus liekam, lai picas cep, jo viņi tiešām ir centīgi, ļoti strādā, kvalitatīvu produktu taisa. Protams, meitene par to ļoti pārdzīvo, es arī jūtos kā apliets ar samazgām, jo nejūtu savu vainu, norāda picērijas "Jūsu pica" īpašnieks Aleksejs Šmits.

VVC skaidro - pirmajā vizītē abi uzņēmuma pārstāvji informēti par to, ka, apkalpojot cilvēkus, valodas nezināšana nedrīkst traucēt darba pienākumiem. Pārkāpuma process esot ierosināts tādēļ, ka otrā apmeklējuma laikā, kas bija pusgadu vēlāk, situācija neesot būtiski mainījusies. Turklāt abas reizes sieviete no Ukrainas esot strādājusi ar klientiem.

"Tika konstatēts, ka strādā šī pati persona, bet nu jau persona ir Latvijā diezgan ilgu laiku. Ja ir konstatēts, ka pavārs apkalpo klientus, nav izšķirīgi, kādi ir viņa pienākumi amata aprakstā. Izšķirīgi ir tas, ko viņš dara konkrētajā darba vietā. Es gribu īpaši uzsvērt, ka mēs neesam nekad vērsušies pret šo personu īpašo statusu un esam respektējuši viņu kā bēgļu iespējas, tādēļ ir dots laiks apgūt valodu," raidījumam uzsvēra VVC.

Centrā arī mierina, ka pret darba devēju pārkāpuma lieta nav ierosināta, tādēļ viņam sods nedraud. Arī par iznākumu lietai, kas ierosināta pret Ukrainas bēgli, vēl esot pāragri spriest pirms gala lēmuma pieņemšanas.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu