"Gazprom" nav vajadzīgs: gāzes cenas Eiropā turpina pārliecinošu kritumu (7)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: dpa/scanpix

Gāze Eiropā šonedēļ turas ap 300 dolāriem par 1000 kubikmetriem (26-27 eiro par megavatstundu). Kopš gada sākuma gāzes cena Eiropā ir kritusies par vairāk nekā 16%. Eiropas Savienība, kam otro ziemu pēc kārtas nākas iztikt bez “Gazprom” gāzes piegādēm, otro mēnesi pēc kārtas noslēgs ar rekordaugstiem gāzes krātuvju aizpildījuma rādītājiem.

Tajā pašā laikā vairāk nekā pusē Krievijas reģionu fiksēti apkures traucējumi, kā rezultātā tūkstošiem Krievijas iedzīvotāju ir spiesti salt un gaidīt, kad komunālie servisi atgriezīs mājās apkuri, kas pazudusi avāriju dēļ, kā arī infrastuktūras novecošanas dēļ.

Nedēļu pēc apkures sezonas viduspunkta sasniegšanas, Eiropas gāzes krātuvju aizpildījums ir 74,4%, liecina “Gas Infrastructure Europe” dati. Pēc janvāra sākumā pieredzētā aukstuma viļņa (kas arī ietekmēja cenas), sinoptiķi nāca klajā ar jaunām prognozēm mēneša beigām un februāra sākumam, kas liecina – laikapstākļi varētu būt siltāki, nekā prognozēt iepriekš, līdz ar to gāzes cenu kritums tirgū varētu turpināties, norādījuši “EnergyScan” analītiķi.

Tirgotāji ir pārliecināti, ka lielie gāzes krājumi ļaus Eiropai mierīgi pārciest šo ziemu. Gāzes patēriņš joprojām ir zemāks nekā ierasts, tāpat turpinās stabilas sašķidrinātās dabasgāzes piegādes, kā arī piegādes pa gāzes cauruļvadiem. Tas samazina dažādu risku veidošanos līdz pat ziemas beigām.

Paredzams, ka apkures sezonas beigās 31. martā gāzes krātuvju aizpildījums varētu būt ap 57%, prognozē “Bernstein Energy”. Salīdzinājumam – pēdējo 10 gadu vidējais rādītājs ir 35%.

Gāze Eiropā pašlaik ir 18 reizes lētāka nekā eiropiešiem pirms pusotra gada solīja Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Medvedevs, un 13 reizes lētāka nekā prognozēja “Gazprom” analītiķi. 2022. gada augustā, kad gāzes cena sasniedza pīķi (3600 dolāru par 1000 kubikmetriem), “Gazprom” sāka biedēt Eiropu ar gāzes cenām par 4000 dolāriem, bet Medvedevs – par 5000 eiro (tolaik eiro un dolāra kursi bija vienādi) par 1000 kubikmetriem gāzes. Kremļa propaganda jau ķērās pie izņirgājošas kampaņas, kurā stāstīja, kā eiropieši ziemā nosals.

Pagājušo ziemu Eiropas Savienība pārvarēja bez kataklizmām, un gāzes cena jau 2022. gada decembrī nokritās līdz pirmskara līmenim. Šajā ziemā, savukārt, Krievijas reģionos – sākot no Piemaskavas, beidzot ar Aizbaikāla reģionu, ir noticis rekordliels skaits avārijām, kas radījis problēmas ar Krievijas iedzīvotāju gāzes apgādi, apkuri, un elektrību, kā rezultātā salst vairāki simti tūkstoši Krievijas iedzīvotāju.

Interesanti, ka Medvedevs īpaši nav interesējies par Krievijas iedzīvotāju problēmām. Bet otrdien Medvedevs, tā vietā lai pievērstu uzmanību vietējiem iedzīvotājiem, paziņoja, ka “ir neizbēgams karš pret ASV, lai atgūtu nelikumīgi okupēto Aļasku”.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu