Militārās mobilitātes naudu Latvija ieguvusi Salacas tiltam, Rīgas lidostas peronam un "Rail Baltica" projektam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tilts pār Salacu
Tilts pār Salacu Foto: Google Maps

Eiropas Klimata, infrastruktūras un vides izpildaģentūra (CINEA) Militārās mobilitātes (MM) trešajā uzsaukumā apstiprinājusi finansējumu 78,8 miljonu eiro apmērā trīs transporta infrastruktūras projektu īstenošanai Latvijā, informēja Satiksmes ministrijas (SM) pārstāvji.

Finansējums piešķirts "Rail Baltica" projekta īstenošanai, Limbažu novada pašvaldībai tilta pār Salacu rekonstrukcijai un Rīgas lidostas ceturtā perona rekonstrukcijai. Finansēšanas līguma parakstīšana plānota līdz 2024.gada jūnijam.

SM "Rail Baltica" projekta pasākumiem MM prasību integrācijai piešķirts finansējums 51,6 miljonu eiro apmērā. Rīgas lidostas ceturtā perona rekonstrukcijas projektam, nodrošinot tā atbilstību civilajām un militārajām prasībām, piešķirti 19,67 miljoni eiro. Savukārt Limbažu novada pašvaldībai tilta pār Salacu rekonstrukcijai Salacgrīvā, kas nodrošinās tā duālo pielietojumu civilajām un militārajām vajadzībām, piešķirts 7,54 miljonu eiro līdzfinansējums.

Noteikts, ka projektu īstenotājiem - Latvijas pusei - jāievēro līdzfinansēšanas princips, proti, līdzfinansējums ir obligāts Eiropas Savienības finansējuma daļas saņemšanas priekšnosacījums. MM atbalsta intensitāte veido līdz 50%. Iepriekš valdība atbalstīja valsts budžeta līdzfinansējumu SM iesniegtajam "Rail Baltica" projektam un Limbažu novada pašvaldības iesniegtajam tilta pār Salacu rekonstrukcijas projektam.

MM trešajā uzsaukumā, pēc CINEA informācijas, tika iesniegti 112 dalībvalstu projekti, no kuriem atbalstu saņēma 38 projekti. Kopējais piešķirtais finansējums ir 807 miljoni eiro.

Pirmajā MM uzsaukumā Latvijai atbalstītas "Rail Baltica" projekta trīs aktivitātes ar līdzfinansējumu 5,29 miljoni eiro - apvienotā tilta pār Daugavu autoceļa sadaļas projektēšana un projektēšanas uzraudzība, Salaspils intermodālā kravu termināļa projektēšana un kravu parka un tā apkārtējās infrastruktūras projektēšana pie Rīgas lidostas.

Savukārt otrajā MM uzsaukumā atbalstīts "Latvijas gaisa satiksme" projekts jauna gaisa satiksmes vadības torņa celtniecībai Rīgas lidostā ar līdzfinansējumu 26,26 miljoni eiro un līdzfinansējums 11,33 miljonu eiro apmērā divu Rīgas Brīvostas projektu īstenošanai, kas paredz ostas piestātņu infrastruktūras pilnveidošanu, pievadceļu pārbūvi un uzlabošanu, dzelzceļa infrastruktūras pārbūvi un ostas tehniskās flotes papildinājumu ar daudzfunkcionālu transporta vienību.

MM finansējums ir atbalsta veids dalībvalstīm, lai attīstītu transporta infrastruktūru, kas vienlaikus kalpotu gan civilām, gan militārām vajadzībām. Laika posmam no 2021. līdz 2027.gadam MM finansējumam atvēlēti 1,737 miljardi eiro, kas tiek sadalīti vairākos uzsaukumos. MM projektu izvērtēšanu, lēmuma par atbalsta piešķiršanu un projektu īstenošanas uzraudzību nodrošina CINEA.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu