"Gaisa triecieni katru dienu." ANO bēgļu komisārs humāno situāciju Ukrainā raksturo kā ļoti nopietnu

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Nepilnus divus gadus pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā ANO bēgļu aģentūra UNHCR humāno situāciju Ukrainā raksturo kā ļoti nopietnu un brīdina, ka palīdzība palēninās.

"Gaisa triecieni ir katru dienu, jo īpaši frontes līnijas tuvumā un pilsētās. Un katram triecienam līdzi nāk iznīcība, kas ietekmē civiliedzīvotājus. Tādēļ daudzi cilvēki ir palikuši bez mājām un bijuši spiesti tās pamest," Kijivā Vācijas ziņu aģentūrai DPA teica ANO augstais komisārs bēgļu jautājumos Filipo Grandi.

UNHCR pavadījis nedēļu Ukrainā, apmeklējot humānās palīdzības projektus Odesā, Krivijrihā, Dnipro un Kijivā.

Ukrainas sabiedrība kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma ir sevi parādījusi kā ļoti spēcīgu un vienotu, tomēr spriedze ir jūtama.

"Ir manāmas plaisas un, protams, pastāv risks, ka šīs plaisas kļūs lielākas, visa veida starptautiskajam atbalstam samazinoties," brīdināja Grandi.

2022. un 2023.gadā UNHCR un citu palīdzības organizāciju darbs bija labi finansēts, teica Itālijas diplomāts, atzīstot, ka šogad ir riski, ka palīdzības atbalsts tiks samazināts.

Karš Ukrainā ir zaudējis starptautisko uzmanību, jo ziņu virsrakstos dominē karš Gazas joslā. Un arī trīs galvenie palīdzības sniedzēji - Vācija, ASV un Eiropas Savienība - vēl nav precizējuši jaunās palīdzības apmēru.

"Prioritāte patiešām ir mājokļi, viss, kas nodrošina cilvēkiem vietu, kur palikt," Grandi teica par UNHCR darbu Ukrainā.

"Jaunu logu likšana, jo logi pastāvīgi tiek iznīcināti," viņš pieminēja vienu no galvenajiem uzdevumiem.

Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada februārī UNHCR kopā ar citām palīdzības organizācijām un Ukrainas aģentūrām ir saremontējusi 27 500 māju.

Remonts un rekonstrukcija svarīgi ir arī tādēļ, lai bēgļi no citām valstīm varētu atgriezties, teica Grandi. Sadarbībā ar Ukrainu tiek izstrādāta datu bāze, kurā kara bēgļi var uzzināt, "kur viņi var saņemt materiālus, kur viņiem var piešķirt subsīdijas".

Kā teica Grandi, ANO aplēses liecina, ka Ukrainā ir 3,7 miljonu valsts iekšienē pārvietoto personu un vēl 6,3 miljoni bēgļu citās valstīs.

"10 miljoni cilvēku, kas nedzīvo savās mājās," teica ANO augstais komisārs. To vidū ir 1,3 miljoni ukraiņu Krievijā, par ko paziņojusi Krievijas valdība.

UNHCR piekļuve Krievijā esošajiem ukraiņiem ir "ļoti ierobežota. Tā nav nulle tādā nozīmē, ka mums ir kontakti ar dažiem no viņiem". Ar 70 000 līdz 80 000 cilvēku ir izveidots kontakts, apmeklējot un sazinoties telefoniski, sacīja Grandi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu