ASV valdība apstiprina iznīcinātāju F-16 pārdošanu Turcijai

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

ASV valdība piektdien apstiprinājusi iznīcinātaju F-16 pārdošanu Turcijai pēc tam, kad Turcija ceturtdien pabeidza ratificēt protokolu par Zviedrijas uzņemšanu NATO.

ASV Kongress tika informēts par plānoto ieroču pārdošanas darījumu.

Kongresam nav jāapstiprina šis darījums, bet tam ir vara darījumu bloķēt, ja rastos šaubas par to.

Šī bloķēšana tiek uzskatīta par mazticamu pēc Turcijas galīgā apstiprinājuma Zviedrijas uzņemšanai NATO.

Turcijai noslēdzot ratifikācijas procesu, Ungārija ir palikusi vienīgā NATO dalībvalsts, kas vēl bloķē Zviedrijas uzņemšanu aliansē.

Turcija ilgāk nekā gadu aizkavēja Zviedrijas pievienošanos NATO, apsūdzot šo valsti par pārāk iecietīgu attieksmi pret personām un grupām, kuras Ankara uzskata par draudiem tās drošībai vai 2016.gadā notikušā valsts apvērsuma mēģinājuma līdzdalībniekiem.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans arī saistīja atbalstu Zviedrijas dalībai NATO ar ASV Kongresa apstiprinājumu Turcijas lūgumam iegādāties 40 jaunus iznīcinātājus F-16. Viņš arī mudināja Kanādu un citas NATO sabiedrotās atcelt ieroču embargo Turcijai.

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija piektdien informēja Kongresu, ka šis ieroču pārdošanas darījums apmēram 23 miljardu ASV dolāru vērtībā ietver 40 jaunus iznīcinātājus F-16 un modernizācijas paketes 79 iznīcinātājiem F-16, kas jau pieder Turcijai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu