Indija atsakās no Krievijas ieroču piegādēm, bet rīkojas piesardzīgi, lai neveicinātu Kremļa tuvināšanos Ķīnai (16)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Indija, kas pašlaik joprojām ir lielākā Krievijas ieroču importētāja, vēlas pārtraukt militāro sadarbību ar Krieviju un pārorientēties uz Rietumiem, taču tai jārīkojas piesardzīgi, lai nenostumtu Maskavu vēl tuvāk Ķīnai, tā, atsaucoties uz saviem avotiem, ziņo aģentūra “Reuters”.

Krievija ir publiski aicinājusi Indiju stiprināt aizsardzības saites, taču premjerministrs Narēndra Modi ir koncentrējies uz vietējo ražošanu, izmantojot Rietumu tehnoloģijas, aģentūrai norādīja eksperti un amatpersonas.

Krievija īpaši uzstājīgi piedāvājusi Indijai “Sukhoi” un “MiG” iznīcinātājus ar iespēju tos kopīgi ražot Indijā.

“Maz ticams, ka mēs tagad parakstīsim kādu lielu militāru līgumu ar Krieviju,” aģentūrai sacīja Nandans Unnikrišnans, Krievijas eksperts no “Observer Research Foundation” domnīcas Ņūdeli. Pēc viņa domām, Vašingtonai tā būtu sarkanā līnija.

Pagājušajā gadā Indija un ASV parakstīja nolīgumu, kas ļaus “General Electric” Indijā ražot reaktīvos dzinējus Indijas iznīcinātājiem.

Vēl viens faktors, kas ietekmēja Indijas nodomu pārskatīt militāro sadarbību ar Krieviju, bija piegādes pārtraukumi, ko izraisīja karš Ukrainā. Saskaņā ar amatpersonu teikto Krievijas ieroču eksports tagad kopumā ir stabilizējies, taču Indijas bažas šajā sakarā nav pilnībā kliedētas.

“Tā kā karš Ukrainā ieilgst, rodas jautājums, vai Krievija spēs mums piegādāt komponentus. Tas veicina diversifikāciju,”

aģentūrai “Reuters” sacīja Indijas valsts vadītā “Manohar Parrikar Institute of Defence Studies and Analyses” eksperts Eirāzijas jautājumos. Pēc viņa domām, šī situācija arī veicina Indijas importa diversifikāciju.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu