ASV nosaka sankcijas ebreju kolonistiem pret palestīniešiem vērsto uzbrukumu dēļ

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Džo Baidens
ASV prezidents Džo Baidens Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS

ASV noteikušas sankcijas vairākiem ebreju kolonistu ekstrēmistiem saistībā ar vardarbību pret Izraēlas okupētā Rietumkrasta palestīniešu civilistiem, pavēstīja ASV amatpersonas.

ASV prezidents Džo Baidens arī izdevis izpildrīkojumu, kurā noteikta bāze rīcībai saistībā ar uzbrukumiem un teroraktiem Rietumkrastā, kur pēdējā laikā biežāk notikuši kolonistu uzbrukumi palestīniešiem.

ASV sākotnēji noteica sankcijas četriem cilvēkiem.

Viņu aktīvi ASV tiks bloķēti, bet amerikāņiem būs aizliegts ar viņiem veikt finanšu transakcijas.

Šīs ir pirmās finanšu sankcijas kolonistiem. Baidena administrācija iepriekš pauda, ka ekstrēmistiem, kas ir iesaistīti vardarbībā, netiks izsniegtas vīzas.

Jaunās sankcijas tiek izziņotas dienā, kad Baidens dodas uz Mičiganu, kas būs svarīgs štats novembrī gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās un kas ir mājas daudziem arābu izcelsmes amerikāņiem.

Kopienas vidū pēdējā laikā vairojusies neapmierinātība ar Baidena atbalstu Izraēlai, bet nostājas dēļ, ko Gazas karā ieņēmusi Vašingtona, Detroitas priekšpilsētas mērs pirms pāris dienām pat attiecās tikties ar Baidena kampaņas vadītāju.

2023.gadā ebreju kolonisti Rietumkrastā nogalināja vismaz desmit palestīniešus un nodedzināja vairākus desmitus māju, līdz ar to aizvadītais gads kolonistu uzbrukumu ziņā bijis "visvardarbīgākais", norādīja cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Yesh Din".

Okupētajā Rietumkrastā līdzās trim miljoniem palestīniešu dzīvo 490 000 ebreju kolonistu. Atbilstoši starptautiskajām tiesībām kolonistu apmetnes ir nelegālas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu