Krievijas cilvēktiesību aktīvists Oļegs Orlovs pasludināts par "ārvalstu aģentu"

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas Tieslietu ministrija piektdien pasludināja pilsoņtiesību aktīvistu Oļegu Orlovu par "ārvalstu aģentu".

70 gadus vecais Orlovs līdz ar vēl pieciem cilvēkiem tika iekļauts "ārvalstu aģentu" melnajā sarakstā par Krievijas kara pret Ukrainu kritizēšanu un it kā nepatiesas informācijas izplatīšanu par politisko vadību Maskava.

Krievijas vadība parasti iekļauj ''ārvalstu aģentu" reģistrā savus kritiķus un opozīcijas aktīvistus. Par "ārvalstu aģentu" atzītajiem Krievijā ir jārēķinās ar daudzām neērtībām.

Organizācijas, mediji un cilvēki "ārvalstu aģentu" reģistrā ir pakļauti pastiprinātai finanšu uzraudzībai.

Orlovs kopš pagājušā gadsimta astoņdesmitajiem gadiem bija darbojies nevalstiskajā organizācijā "Memoriāls", kas sākotnēji tika izveidota politiskās tirānijas un represiju izvērtēšanai, bet vēlāk kļuva par cilvēktiesību aizstāvju organizāciju.

Orlovs daudzus gadus vadīja "Memoriāla" cilvēktiesību nodaļu un kā vidutājs organizēja gūstekņu apmaiņas Čečenijas karu laikā.

"Memoriālam" 2002.gadā tika piešķirta Nobela Miera prēmija, bet organizācija jau bija aizliegta Krievijā.

Pret Orlovu ir vērsušās arī Krievijas tiesu iestādes. 2023.gada oktobrī Maskavas Golovinas rajona tiesa piesprieda 150 000 rubļu (aptuveni 1400 eiro) lielu sodanaudu "Memoriāla" līdzpriekšsēdētājam Orlovam par atkārtotu Krievijas armijas "diskreditēšanu".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu