Gripas epidēmija ir klāt! Padomi organisma spēcināšanai un simptomu mazināšanai

Piedāvā Apotheka
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Citu ziemu agrāk, citu vēlāk Latviju pārņem gripas epidēmija. Šogad tā iestājusies janvāra vidū, un ir nepieciešamas īpašas rūpes par savu organismu, lai mēs būtu pietiekami spēcīgi un varētu stāties pretī gripu izraisošajiem vīrusiem. Aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Amanda Ozoliņa sniedz padomus, kā stiprināt imunitāti, atvieglot simptomus, ja no slimības tomēr nav izdevies pasargāties, un kā ātrāk izveseļoties.

Spēciniet organismu!

Imūnsistēma ir tā, kas pasargā organismu no dažādām infekcijām. Tās spēku ietekmē arī mūsu ikdienas paradumi. “Neveselīgs uzturs, miega trūkums, samazināta fiziskā aktivitāte, ilgstošs un intensīvs stress ir faktori, kas mūsu spēju pretoties saslimšanām var būtiski samazināt. Tāpēc vīrusu sezonā ir īpaši svarīgi savu organismu spēcināt un atbalstīt, jo ik dienu tam jāstājas pretī dažādu vīrusu armijai,” saka A. Ozoliņa.

Šajā laikā ir īpaši svarīgi uzturā lietot pilnvērtīgu, dabiskiem vitamīniem bagātu pārtiku, un, lai aizsargspējas uzlabotu, var papildus lietot kādus uztura bagātinātājus, jo visbiežāk prakse rāda, reti kurš tik ļoti piedomā pie sava uztura un sakārto ēdienkarti tā, lai uzņemtu visas organismam nepieciešamās uzturvielas.

Farmaceite norāda, ka vīrusu sezonā īpaši svarīgi ir šādi mikroelementi:

  • Cinks – nepieciešams normālai imūnsistēmas darbībai, veicina šūnu aizsardzību pret oksidatīvo stresu;
  • Selēns – veicina normālu imūnsistēmas darbību, ir lielisks antioksidants;
  • C vitamīns – veicina normālu imūnsistēmas darbību, aizsargā šūnas pret oksidatīvo stresu, samazina nogurumu, stiprina asinsvadu sieniņas;
  • D vitamīns – “saules un pretnoguruma vitamīns”, kas ir īpaši aktuāls tieši gada tumšajā un aukstajā periodā, kad organismā esošās D vitamīna rezerves ir beigušās vai tūlīt beigsies, tādēļ vairums cilvēku izjūt imunitātes novājināšanos un enerģijas zudumu. D vitamīns pieejams dažādās formās – pieaugušajiem kapsulās, pilienu vai aerosolu veidā, savukārt bērniem – gumijas lācīšu veidā;

Pieejami arī dažādi kombinētie preparāti, piemēram, zivju eļļas, kas satur Omega 3 taukskābes, A, D un E vitamīni, kā arī citi preparāti, kas palīdzēs uzlabot imūnsistēmu un kuru sastāvā būs, piemēram, rutīns, C vitamīns un cinks. Tomēr, lai izvairītos no pārmērīgas vitamīnu un minerālvielu uzņemšanas, A. Ozoliņa pirms to lietošanas iesaka individuāli konsultēties ar ārstu vai farmaceitu.

Kā atpazīt gripu?

Gada aukstajā laikā apkārtējā vidē cirkulē daudz dažādu vīrusu, kas var izraisīt elpceļu saslimšanas. Gripas vīrusi izplatās sīku pilienu veidā, gripas slimniekam klepojot, šķaudot vai pat tikai runājot. Slimība parasti skar gan augšējos, gan apakšējos elpceļus – rīkli, balseni, bronhus, trahejas, degunu, smagākos gadījumos arī plaušas. Saslimšana sākas pēkšņi, un vislipīgākā tā ir pirmajās 4 slimošanas dienās.

Kā gripai raksturīgus simptomus farmaceite min augstu temperatūru, sausuma sajūta kaklā un/vai acīs, klepu, kaulu laušanas sajūtu, var būt arī iesnas un liels nogurumu.

“Jāatceras, ka ne vienmēr visiem gripas slimniekiem būs visi simptomi. Ja neesat pārliecināts, ka esat saslimis ar gripu, aptiekā ir pieejami arī gripas antigēna testi. Taču jebkuras elpceļu saslimšanas gadījumā būtu jāievēro distancēšanās no apkārtējiem, mierīgāks dienas režīms un jāuzņem uzturvielām bagāts ēdiens, lai organisms ātrāk atveseļotos un lai jūs pasargātu apkārtējos no saslimšanas,” aicina A. Ozoliņa.

Kā atvieglot simptomus?

Ja no gripas tomēr nav izdevies pasargāties, par slimības ārstēšanu noteikti ir jākonsultējas ar speciālistu: “Atkarībā no gripas simptomiem ārsts vai farmaceits ieteiks piemērotākos līdzekļus pašsajūtas uzlabošanai. Lai mazinātu simptomus un kaut nedaudz uzlabotu pašsajūtu, aptiekās ir iegādājami dažādi medikamenti un uztura bagātinātāji,” saka A. Ozoliņa.

  • Sauss klepus. Ja slimnieku nomoka sauss klepus, palīdzēs sīrups ar kodeīnu, kuram ir klepu nomācošs efekts, un Islandes ķērpi saturoši līdzekļi. Sausa klepus laikā vajag mitrināt elpceļu gļotādas, te ļoti labi noder dažādas augu eļļas, piemēram, smiltsērkšķu, kliņģerītes, timiāna, tējaskoka eļļas, arī propoliss. Eļļu lietošana gan dziedēs un mitrinās iekaisušo rīkles gļotādu, gan aizsargās to no jaunu baciļu pieķeršanās.
  • Mitrs klepus. Cīņai pret mitru klepu noderēs līdzekļi ar altejas un timiāna ekstraktu vai mukolītiskie atklepošanu veicinošie medikamenti.
  • Aizlikts deguns. Aizlikta deguna gadījumā elpošanu atvieglos dekongestanti jeb deguna gļotādas asinsvadus sašaurinošie līdzekļi (nedrīkst lietot ilgāk par 7 dienām).

Kā ātrāk atveseļoties?

Jāsāk ar pastiprinātu šķidruma uzņemšanu – tas var būt tīrs ūdens, kā arī siltas zāļu tējas, kas palīdzēs uzlabot pašsajūtu. Tēju labāk dzert nesaldinātu, jo cukura vai medus pievienošana tikai pastiprinās kairinājumu un palielinās iekaisumu. Arī karstu pienu ar medu labāk nedzert, jo piens padara gļotas biezas un medus pastiprina iekaisumu.

Jāļauj organismam atpūsties un atgūt spēkus, svarīgs ir veselīgs miegs. Nepieciešama bieža telpu vēdināšana un lēnas pastaigas svaigā gaisā.

“Klepus gadījumā jāizvairās no aukstu un karstu dzērienu lietošanas un asu, cietu un kairinošu ēdienu uzņemšanas. Vismaz šajā laikā ieteicams atmest smēķēšanu. Iztīrīt bronhus no krēpām palīdzēs arī elpošanas vingrinājums – ieelpa caur degunu, izelpa caur lūpām, kas savilktas tūtiņā. Ātrāk tikt vaļā no krēpām palīdz arī burbuļu pūšana glāzē, spalviņas pūšana pa galda virsmu, balonu pūšana – šie būs interesantāki vingrinājumi bērniem,” iesaka A. Ozoliņa.

UZTURA BAGĀTINĀTĀJS. UZTURA BAGĀTINĀTĀJS NEAIZSTĀJ PILNVĒRTĪGU UN SABALANSĒTU UZTURU.

Uzmanību!

ZĀĻU NEPAMATOTA LIETOŠANA IR KAITĪGA VESELĪBAI! Bezrecepšu zāles. Pirms lietošanas uzmanīgi izlasiet lietošanas instrukciju vai atbilstošu informāciju uz iepakojuma! Par zāļu lietošanu konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu.

CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu