Saeimas komisija atbalsta iedzīvotāju iniciatīvas vērtēšanu par plašāku atbalstu diabēta pacientiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien rosināja iedzīvotāju iniciatīvu par plašāku atbalstu pirmā tipa diabēta pacientiem nodot Sociālo un darba lietu komisijai un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai.

Par iniciatīvas nodošanu komisijām vēl jālemj Saeimai.

Iniciatīvas autori Latvijas Diabēta asociācija lūdz Saeimu rast risinājumu, lai Latvijā nodrošinātu "citām Eiropas valstīm, tostarp Lietuvai un Igaunijai, pielīdzināmu valsts finansējumu insulīna sūkņiem un nepārtrauktas glikozes monitorēšanas sistēmas visiem pirmā tipa diabēta pacientiem, kuriem tas nepieciešams".

Freimane komisijā uzsvēra, ka insulīna sūkņu un nepārtrauktās glikozes līmeņa noteikšanas sistēmu iekļaušana kompensējamo medicīnas ierīču sarakstā ir neatliekami risināms jautājums.

Pirmā tipa cukura diabēts ir neizārstējama autoimūna slimība, ar ko var saslimt jebkurā vecumā, un tā nav saistīta pārmērīgu saldumu ēšanu vai neveselīgu dzīvesveidu. Nepietiekamas cukura līmeņa kontroles un neprecīzas insulīna ievades rezultātā pacients zaudē darba spējas, iestājas invaliditāte, piemēram, aklums, nieru mazspēja, jāveic amputācijas, pacients kļūst atkarīgs no apkārtējo palīdzības un mirst priekšlaicīgi.

Freimane, atsaucoties uz Starptautiskās Diabēta federācijas apkopotajiem datiem, norādīja, ka Latvijas pirmā tipa cukura diabēta pacienti nepiepildītu ārstēšanas vajadzību dēļ zaudē 22 veselīgi nodzīvota mūža gadus. Savukārt mūsdienu tehnoloģijas sekmē to, ka cilvēki ar šo slimību dzīvo pilnvērtīgu dzīvi un strādā.

Iniciatīvā norādīts, ka 2022.gadā Latvijā bija reģistrēti 5162 pacienti ar pirmā tipa cukura diabētu.

Citu valstu pieredze liecina, ka, nodrošinot piekļuvi nepārtrauktas cukura līmeņa mērīšanas sistēmām un insulīna sūkņiem samazinātos nepieciešamība ārstēt pacientus slimnīcā, kā arī neatliekamās palīdzības izmantošana, samazinātos darbnespējas lapu apmaksai, invaliditātes pensijām, kopšanas pabalstiem un thinks palīglīdzekļu apmaksai nepieciešamais finansējums, pagarinātos sociāli aktīvas dzīves gadi un mūža ilgums, kā arī palielinātos grūtniecību skaits pirmā tipa diabēta pacientēm un uzlabotos dzimstība, klāsta asociācija.

Iniciatīvu autoru ieskatā, pirmā tipa cukura diabēta pacientu efektīva ārstēšana ar mūsdienās pieejamām tehnoloģijām ir investīcija nodokļu maksātāju naudas taupīšanai kopumā un nākotnē.

Veselības ministrijas Farmācijas departamenta direktore Inese Kaupere sēdē pauda, ka, neskatoties uz to, ka ir ierobežotas finansālās iespējas, valsts kompensē insulīna sūkņus bērniem līdz 18 gadu vecumam, kā arī šogad ir rasta iespēja nodrošināt insulīna sūkņus pacientiem līdz 24 gadu vecumam.

Pēc VM datiem Latvijā ir reģistrēti aptuveni 7000 pirmā tipa cukura diabēta pacienti. Lai nodrošinātu insulīna sūkņus visiem būtu nepieciešami 40 miljoni eiro, teica Kaupere.

VM pārstāve akcentēja, ka Latvijā kompensējošo zāļu finansējums ir par 30% mazāks nekā Igaunijā un Lietuvā, līdz ar to iespējas ir ierobežotas.

Deputāti secināja, ka tā ir nopietna veselības un arī sabiedrības nevienlīdzības problēma, un tai ir ietekme uz valsts budžetu, tādēļ to vajadzētu vērtēt ne tikai Sociālo un darba lietu komisijā, bet arī Budžeta komisijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu