Krievijas "banānu" karš: Ķīna nostājas Ekvadoras pusē (5)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Krievijai atsakoties no Ekvadoras banāniem, Ķīna kļūs par to jauno noieta tirgu. Ķīna tuvāko piecu gadu laikā plāno palielināt Ekvadoras banānu importu par pusotru reizi, ceturtdien paziņoja Ekvadoras Banānu eksportētāju asociācija (AEBE).

Kā norāda asociācijas pārstāvji, Ķīnas tirgus atvēršana ir iespējama, pateicoties līgumam par brīvo tirdzniecību, ko nesen ratificējusi Ekvadoras Nacionālā asambleja. AEBE prognozē, ka Ekvadoras banānus patērēs vairāk nekā 1,4 miljardi Ķīnas iedzīvotāju.

Iepriekš vēstīts, ka Krievijas Lauksaimniecības uzraudzības dienests vērsies Ekvadoras Zemkopības ministrijā ar lūgumu apturēt piecu Ekvadoras kompāniju banānu sertifikāciju, sākot ar 5.februāri. Tajos it kā atrasts bīstams kaitēklis - visēdāja kuprīšu muša (Megaselia scalaris).

Tieši tādēļ Krievija apturēs eksportu no piecām Ekvadoras kompānijām - “Agzulasa”, “Don Carlos Fruit”, “Agroaereo Fruit Export”, “Asociacion de Produccion Agropecuaria de el oro Asoproagroro” un “Comercializadora de Banano”.

Šāds lēmums pieņemts pēc Krievijas Ārlietu ministrijas draudiem Ekvadorai, kas iepriekš pieņēma lēmumu nodot ASV rīcībā Krievijas ražotos ieročus. Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova kritizēja Ekvadoru, tās lēmumu saucot par “neapdomīgu un izdarītu ieinteresētu personu spiediena rezultātā”.

31. janvārī Ekvadoras prezidents Daniels Noboa paziņoja, ka Ekvadora nodos ASV veco Krievijas kara tehniku un tās vietā iegūs 200 miljonus vērtu jaunu militāro tehniku, kas izraisīja lielus Maskavas iebildumus.

Noboa nosauca Krievijas pozīciju par “ne pārāk adekvātu” un uzsvēra, ka valstī pašlaik nākas cīnīties pret masu nekārtībām. Viņš arī piebilda, ka ASV formāli neiegūs militāro tehniku, bet “metāllūžņus”. Šādi rīkoties atļauj dažādas starptautiskās vienošanās. Tiek norādīts, ka no Krievijā ražotā bruņojuma Ekvadorā galvenokārt tika izmantoti helikopteri “Mi-17E” un pretgaisa aizsardzības komplekss “Igla”.

Ekvadoras banānu vietā, ko Krievija iepirka vēl kopš padomju laikiem, Krievija importēs Indijas banānus. Pirmā partija Krievijā nonākusi jau janvārī un februārī gaidāmas jaunas piegādes.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu