Krievija cer uzvarēt Ukrainu līdz 2026. gadam (2)

Krievijas plānus analizē britu domnīca
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Krievija cer karu pret Ukrainu uzvarēt līdz 2026.gadam, teikts Lielbritānijas domnīcas “Royal United Services Institute” (RUSI) ziņojumā.

Šogad Krievijas armija plānojot īstenot militārās operācijas, kuru mērķis ir Ukrainas spēku noplicināšana, bet nākamajā gadā paredzēts sagrābt jaunas Ukrainas teritorijas, beigās piespiežot Ukrainu sēsties pie sarunu galda.

Savā jaunākajā ziņojumā RUSI eksperti analīzē Krievijas stratēģiskos plānus, kas skar gan iebrukumā Ukrainā iesaistītā karaspēka pārkārtošanu un militārās darbības, gan arī militāri rūpnieciskā kompleksa darbību.

“Krievijas uzvaras teorija kara laikā piedzīvojusi dažādas izmaiņas, tomēr tagad Krievijai esot konkrēts rīcības plāns,” teikts ziņojumā.

Krievija plānojot uzvaras mērķi sasniegt trīs posmos.

Pirmajā posmā paredzēts visas frontes līnijas garumā izdarīt spiedienu uz Ukrainas armiju, ar mērķi novājināt un noplicināt Ukrainas dzīvā spēka un munīcijas rezerves.

Otrajā posmā galvenais uzsvars tikšot likts uz specdienestu aktivitātēm, kuru mērķis ir salauzt Rietumu apņēmību turpināt sniegt militāro palīdzību Ukrainai.

Kad tiks panāktas Rietumu atbalsta beigas, Ukrainas armijas iespējas būtiski samazināsies un tad, trešajā posmā, Krievija sāks jaunus apjomīgus uzbrukumus, lai sagrābtu jaunas Ukrainas teritorijas.

Šie panākumi tikšot izmantoti, lai piespiestu Ukrainu kapitulēt, pieņemot Krievijas nosacījumus.

Pamata scenārijs paredz visus trīs posmus īstenot un uzvaru panākt jau līdz 2026.gadam.

Krievijas armija Ukrainā turpina ciest ievērojamus dzīvā spēka zaudējumus, tomēr, saskaņā ar RUSI aplēsēm, Krievijas armijas grupējumā, kas iesaistīts iebrukumā Ukrainā, uz šā gada sākumu bija 470 000 cilvēku. Tas esot ļāvis Krievijai līdz šim veiksmīgi noturēt frontes līniju.

RUSI ziņojumā arī uzsvērts, ka Krievijas militāri rūpnieciskais komplekss arī ir spējis pielāgoties karam. Krievija ir spējusi pat palielināt, piemēram, raķešu ražošanu.

Savukārt artilērijas lādiņu ražošana Krievijā arī turpmāk būšot aptuveni trīs miljoni vienību gadā.

Tāpat Krievijas armijas vadība uzskata, ka militārās tehnikas rezervju Krievijai pietikšot vismaz vēl vairākiem kara gadiem. Tomēr turpmākajos gados Krievijas militāro tehniku gaidot degradācija, it īpaši gadījumā, ja Rietumiem izdosies apturēt rietumu tehnoloģiju piegādi Krievijai, apejot sankcijas.

RUSI ziņojumā uzsvērts, ka Krievijas plāni var īstenoties gadījumā, ja Rietumi nenodrošinās Ukrainu ar nepieciešamajiem resursiem kara turpināšanai.

Tomēr, ja šie resursi tiks nodrošināti, Ukrainas armija okupantus varētu 2024.gadā pamatīgi nokausēt, neļaujot tiem gūt nekādus panākumus nākamajā gadā, kas nozīmē, ka Maskavas plāns panākt Kijivas kapitulāciju līdz 2026.gadam būs cietis neveiksmi.

Tajā pašā laikā Ukraina iegūs pietiekami daudz laika, lai īstenotu jaunu mobilizāciju un kareivju sagatavošanu, tādējādi pārspējot Krievijas spēkus gan kvalitātē, gan kvantitātē.

Ja paralēli tam turpināsies Rietumu spiediens uz Krieviju, tas var piespiest Krieviju ne tikai meklēt iespējas sākt sarunas par kara izbeigšanu uz Ukrainai izdevīgākiem nosacījumiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu