CNN: Krievija izstrādā kosmiskos kodolieročus, ar kuriem var iznīcināt satelītus

TVNET/Meduza
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Krievija izstrādā kosmosā pielietojamus kodolieročus, kas detonējot radītu spēcīgu elektromagnētisko impulsu (EMP) un tādējādi spētu dezaktivēt valdības un komerciālos satelītus, ziņo, tā atsaucoties uz avotiem, kas ir pazīstami ar ASV izlūkdienestu informāciju par šo ieroci, ziņo CNN.

Ierocis varētu atslēgt “milzīgu” skaitu satelītu, tostarp tos, kas nodrošina mobilos un interneta sakarus. Piemēram, šis ierocis varētu iznīcināt lielas mazu satelītu konstelācijas, piemēram, “Starlink”, teica televīzijas kanāla aptaujātie eksperti.

Tomēr joprojām nav skaidrs, vai šis ierocis var ietekmēt, piemēram, GPS satelītu darbību, kas atrodas augstākā orbītā, raksta CNN. Tomēr bijusī augsta ranga Pentagona amatpersona norādīja, ka viss ir atkarīgs no sprādziena attāluma un tā stipruma, kā arī no pašu satelītu vecuma.

Saskaņā ar cita CNN avota teikto, vislielākās briesmas, ko rada jebkura EMP ierīce orbītā, ir tās, ka tā var radīt “mīnu lauku” no “mirušiem” satelītiem, kas apdraudētu visus jaunos satelītus.

Tajā pašā laikā televīzijas kanāla sarunbiedri uzskata, ka Krievija rada ieroci, ko tā varētu izmantot tikai kā galējo līdzekli, jo tas radītu tādus pašus bojājumus arī visiem Krievijas satelītiem.

Februāra vidū ASV Kongresa Pārstāvju palātas Izlūkošanas komitejas priekšsēdētājs Maiks Tērners nāca klajā ar paziņojumu, kurā brīdināja par “nopietniem draudiem nacionālajai drošībai” un pieprasīja ASV prezidentam Džo Baidenam deklasificēt šo informāciju. Televīzijas kanāla “ABC” avoti apgalvoja, ka paziņojums attiecās uz Krievijas plāniem izvietot kosmosā kodolieročus.

Vēlāk ASV Nacionālās drošības padomes preses pārstāvis Džons Kērbijs paziņoja, ka Krievija izstrādā pretsatelītu ieročus. Brīfingā žurnālistiem viņš uzsvēra, ka šis ierocis ir izstrādes stadijā un vēl nerada tiešus draudus. Kirbijs arī sacīja, ka Amerikas Savienotās Valstis ir sākušas tiešu diplomātisko sadarbību ar Krieviju un citām valstīm attiecībā uz šo ieroci.

Kara noziedznieka Vladimira Putina preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs raksturoja ziņojumus par jaunu ieroču izstrādi kā Vašingtonas “triku”, lai pārliecinātu Kongresu balsot par palīdzības piešķiršanu Ukrainai. Viņš arī sacīja, ka Vašingtona šajā jautājumā nav sazinājusies ar Maskavu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu